Udarne vijesti

Finansijski stručnjak: Idemo u stagflaciju, standard će nam pasti 20 posto

Ovo što se događa u Ukrajini je bio šok koji je više manje amortiziran i praktički nestao, cijene kukuruza, soje i pšenice su na istom nivou kao i prošle godine, nafta je na 100 dolara gdje je bila i prije invazije, dakle kada se izdvoji šok oko vojne invazije, vezan za rat i probleme, shvatimo da smo tamo gdje putujemo već godinu dana, a to je da evropska ekonomija ide u stagflaciju – pad ekonomskog rasta s povećanom inflacijom – izjavio je za HRT finansijski analitičar Neven Vidaković.

Naglasio je da je guvernerka evropske centralne banke najavila kako će centralna banka Evrope odabrati između borbe protiv inflacije i borbe za standard građana borbu protiv inflacije tako da sruši standard građana. Tu su politiku i naše banke preuzele – da se inflacija rješava padom standarda. Eksplicitno je to rekao, kaže i ministar Marić – najavio je da će inflacija ove godine biti puno veća od očekivane, a ekonomski rast puno manji od očekivanog. To je, upozorava i najgore stanje za ekonomiju – ta stagflacija!

Imamo pad standarda 10 posto prije uvođenja eura i 10 posto nakon toga, znači nama će u Hrvatskoj pad standard 20 posto – izjavio je Vidaković.

Protiv inflacije, se kaže, možete boriti na puno načina, ali najgori je pustiti inflaciju da sama sebe riješi. Jer ona može sebe riješti tako da se uništi realna ekonomija.

Rješavanje inflacije padom standarda

– Pitanje je zašto mi napuštamo svoju centralnu banku koja je takva kakva je, ali je naša, i idemo pod Europsku centralnu banku koja je već rekla da će rušiti inflaciju rušenjem standarda građana – upitao je.

Poslovni.hr