Udarne vijesti

Raste dolar, Americi cilj da obuzda inflaciju

NA svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla je i prošle sedmice, treće zaredom, jer je sve jasnije da će američka središnja banka agresivno zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila visoku inflaciju.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,65 posto, na 101,16 bodova, novu najvišu razinu u više od dvije godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio 1,6 posto, na 128,50 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo 129,43 jena, najviši nivo u 20 godina.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,2 posto, na 1,0790 dolara, blizu najniže razine u dvije godine.

Izjava šefa američke središnje banke
Nakon dva vikenda rasta, dodatni poticaj dolaru pružio je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell koji je kazao da će se na sjednici Feda početkom maja razmatrati povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,50 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, prikladno je da se stvari pokrenu nešto brže, kazao je Powell u raspravi o globalnoj privredi na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Fed je na sjednici u aprilu povećao kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u maju vjerovatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Index

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

CG fabrike vode pred gašenjem, razlog je nevjerovatan

Predstavnici fabrika za flaširanje vode uputili su dopise ministarstvima poljoprivrede i finansija i Privrednoj komori …