Emmanuel Macron je ponovo izabran za predsjednika Francuske

U drugom krugu utrke za predsjednika Francuske građani su i danas dali veće povjerenje Emmanuelu Macronu koji je time osvojio novi predsjednički mandat, pokazuju prvi preliminarni rezultati.

Prema prvim rezultatima, Macron je danas osvojio 58,2 posto glasova, a Le Pen 41,8 posto glasova.

Kako su ankete i predviđale, drugi krug je bio prilično napet i do posljednjeg trenutka nepredvidiv. Ipak, Macron je bio blagi favorit što je i potvrđeno glasovima Francuza.

Macron je tokom svog prvog mandata bio suočen s tri velika izazova – protestima Žutih prsluka, pandemijom koronavirusa i agresijom Rusije na Ukrajinu. Upravo ga je agresija na Ukrajinu primorala da se kasno uključi u predizbornu kampanju.

Sa druge strane, Marine Le Pen je ovo bio treći pokušaj da postane predsjednica Francuske. Ona je tokom predizborne kampanje naišla na razne kritike i komentare. Liderka krajnje desnice izjavila je kako podržava bliže veze između NATO saveza i Rusije, najavljivala da će Pariz ponovno napustiti zapovjedništvo vojne alijanse koju predvode SAD ako ona osvoji mjesto predsjednice. S obzirom na današnji rezultat glasanja – francuska javnost može ostati mirna po ovim pitanjima.

Francuske je i u narednih pet godina u rukama najmlađeg predsjednika u istoriji.

Klix

Foto: Epa

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …