Udarne vijesti

BATALJIVAĆEMO: Od srijede nove rekordne cijene goriva

Shodno svim poznatim parametrima, od srijede, 27. aprila, važiće nove cijene naftnih derivata, pa će eurosuper 95 i eurosuper 98 poskupjeti za tri centa na 1,73, odnosno 1,77 eura, cijena eurodizela će porasti za četiri centa na 1,76, dok će cijena lož ulja biti veća za šest centi, pa će iznositi 1,72 eura, saopštio je za “Dan” Draško Striković, savjetnik za analize i ispitivanja tržišta u Udruženju naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG).

– Za robe eurodizel i lož ulje bilježimo nove rekordne cijene od kada se prati izračun maksimalnih maloprodajnih cijena. Shodno najavljenim izmjenama Zakona o akcizama i dostavljenom predlogu izmjena, nije planirano trajno promijeniti akcizne stope za naftne derivate, već je predlogom predviđeno da u slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu Vlada može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 15 odsto za bezolovni benzin i gasna ulja na period od mjesec dana – istakao je Striković.

To bi u praksi značilo da će usvajanjem predloženih izmjena Vlada imati mogućnost da na prvoj narednoj sjednici donese odluku o promjeni akciznih stopa na period od 30 dana. Ukoliko bi se usvojio tačno ovaj predloženi tekst izmjena, a Vlada donijela odluku da maksimalno (za 15 odsto) umanji akcizne stope za nafne derivate, to bi značilo da će doći do smanjenja cijena, za benzine za 9 centi, a za eurodizel i lož ulje za po osam centi po litru u odnosu na nove cijene koje će važiti od srijede – kazao je Striković.

Prema njegovim riječima, od kada bi mogle da važe nove cijene koje bi umaljila Vlada, to prije svega zavisi od samog izbora Vlade, a zatim od datuma održavanja prve sjednice na kojoj bi mogla biti donesena odluka, a to je najverovatnije prvi naredni obračun cijena, koji će se obaviti 9. maja, a primjena bi počela narednog dana – zaključuje Striković.

Gorivo je prošlog mjeseca poraslo od 16 do 29 centi, dok su prije dvije sedmice cijene neznatno pale. Cijene goriva može spustiti samo Skupština usvajanjem izmjena Zakona o akcizama.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …