Udarne vijesti

Koliko dugo tvrdo kuvano jaje može da stoji prije nego što se pokvari?

Poslije Uskrsa, ostaci sa prazničnih trpeza se često vade iz frižidera, a pošto bi bilo dobro baciti što manje hrane, pokušajte da ove ostatke iskoristite narednih dana. Tvrdo kuvana jaja su veoma hranljiva i odlična su opcija za zdravu užinu ili kao dio uravnoteženog obroka, a većini ljudi ova namirnica ostaje kao višak i poslije praznika.

Međutim, ono što je iznenađujuće je da kuvana jaja imaju kraći rok trajanja od svježih jaja.

Kako pravilno čuvati kuvana jaja
Tokom kuvanja uklanja se zaštitni sloj koji oblaže ljusku, čime jaja postaju osjetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. Zbog toga je hlađenje kuvanih jaja izuzetno važno kada je u pitanju sprječavanje kontaminacije ili kvarenja.

Čuvanje u frižideru pomaže da se uspori rast bakterija jer potencijalno opasne bakterije sporije rastu na temperaturama ispod 4°C. Izbjegavajte da kuvana jaja dugo držite na sobnoj temperaturi i stavite ih u frižider u roku od dva sata od kuvanja.

Takođe je najbolje da ih držite u kartonskoj kutiji ili u hermetički zatvorenoj posudi. Držite ih na unutrašnjoj polici, a ne na vratima, jer često otvaranje i zatvaranje frižidera može izazvati temperaturne fluktuacije na tom mjestu.

U početku ćete možda primijetiti neobičan miris u frižideru gdje se čuvaju tvrdo kuvana jaja. To je zbog vodonik sulfida koji se formira tokom kuvanja. Međutim, to je normalno i bezopasno, a miris obično ispari iz njih za nekoliko sati.

Konačno, zamrzavanje tvrdo kuvanih jaja se ne preporučuje jer i bjelance i žumance postaju žilavi i vodenasti, što ih čini neprijatnim zalogajem.

Oljuštena tvrdo kuvana jaja
Za najbolji kvalitet, najbolje je da odložite ljuštenje tvrdo kuvanih jaja dok ne budete spremni za jelo ili ih upotrebite u receptu. Ako su jaja već oljuštena, preporučuje se da se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi sa vlažnim papirnim ubrusom kako se ne bi osušila.

Kao i neoljuštena tvrdo kuvana jaja, oguljena jaja ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi i treba ih što prije staviti u frižider.

Koliko dugo mogu da izdrže tvrdo kuvana jaja prije nego što se pokvare?
Ako se pravilno čuvaju, tvrdo kuvana jaja – oljuštena ili neoljuštena – mogu se bezbjedno držati u frižideru oko nedjelju dana, prema Ministarstvu poljoprivrede SAD. Ako nijeste sigurni koliko dugo su vaša tvrdo kuvana jaja bila čuvana u frižideru, prvo provjerite da li se na njihovoj ljusci formira sluzavi ili kredast sadržaj. Ako primijetite ovo, bacite jaje.

Važno je da ne jedete jaja nakon što se razbiju jer vas to može dovesti u opasnost od bolesti koje se prenose hranom sa simptomima kao što su dijareja, mučnina i povraćanje. Pokvareno tvrdo kuvano jaje može imati izuzetno neprijatan miris. Ako jaje i dalje ima ljusku, možda ćete morati da ga razbijete da biste ga pomirisali, piše Index.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …