Damjanović: Građani će dobiti pravu istinu o stanju u državnoj kasi

Obećavam da će građani dobiti pravu istinu o realnom stanju u državnoj kasi, što uključuje sve obaveze koje se prikrivaju, a koje nisu ispunjene prema građanima i privredi, potencijalne obaveze koje se zanemaruju, sve tokove novca koji nijesu do kraja definisani unutar sistema i razne ugovorne obaveze, istakao je Aleksandar Damjanović, ekonomista i dugogodišnji poslanik, u emisiji “Okvir” na TVCG. Damjanović je najavio da će, ako bude izabrana nova vlada i on kao ministar finansija, imati transparentnost kao jedan od prioriteta.

Damjanović je rekao da je javnosti poznato da je još 2017. godine napustio funkcije u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) i pasivizirao članstvo.

“Imao sam nakon pada vlade 4.februara preliminarni razgovor sa Dritanom Abazovićem i tada je on zamolio da ukoliko dođe do formiranja nove vlade budem dio tima i pomognem u nekom trenutku, za koji svi procjenjujemo, nije nimalo dobar za Crnu Goru. Sa čije god liste ili kvote, neka shvati to kako god ko hoće, moja funkcija je da pomognem u timu koji bi održao političku i ekonomsku stabillnost i pomogao koliko-toliko da se stvore pretpostavke da Crna Gora u ovim turbulentim situacijama ide naprijed”, rekao je Damjanović.

Po njegovom sudu, bilo je neprirodno spojiti ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“To nigdje ne postoji, to su dva oprečna ministarstva. Napraviti to kao jednistveno ministarstvo, faktički se gubi svaka smisao kontrole ili balansa, između davanja i primanja unutar sistema. Dobro, neko je to htio tako, sada će se to vratiti u normalu. Naravno, moraće da se radi i tehnički rebalans jer se pravi veći broj ministarstava nego što imamo sada. Sve to će tražiti izmjenu organzacije rada državne uprave. To su tehničke stvari koje bi trebalo završiti što prije”, kazao je Damjanović.

Kako je rekao, što se tiče prioriteta, ako vlada bude formirana, potrebno je brzo utvrditi pravo stanje stvari u ministarstvu finansija. Tu, kako ističe, treba da dobijemo tačne podatke o stanju u državnoj kasi.

“Uz svo uvažavanje ne vjerujem ovome što se plasira putem Tvitera u Instagrama od strane zvaničnika Ministarstva i kada se snimi stanje, mogu da obećam da će građani Crne Gore dobiti pravu istinu o realnom stanju u državnoj kasi. To uključuje sve obaveze koje se prikrivaju a koje nisu ispunjene prema građanima i privredi, potencijalne obaveze koje se zanemaruju, sve tokove novca koji nisu do kraja definisani unutar sistema i razne ugovorne obaveze koje će svakako biti predmet revizije DRI. Ali ne bi bilo loše da se preduprijede neke stvari. Transparentnost u prvom planu”, poručio je Damjanović.

Podatke ćemo, kako je najavio, čitati kako treba da se čitaju.

“Mislio sam nakon promjena 2020. godine da ćemo doći do toga da treba da radimo drugačije a ne da se naprave samo neke kadrovske promjene a da se istim, a ako ne i gorim metodama, sprovode određene radnje”, podvukao je Damjanović.

On je pojasnio da ima indicija da dosta obaveza prema građanima i privredi nijesu izmirene, i da se kapitalni budžet ne realizuje dinamikom kojom treba.

“Sumnjam u podatke o tokovima novca u državnom trezoru i da se jedan dio obaveza koje se ne izmiruju ne objavljuje i napumpavaju se bilansi unutar državne kase.Biće prilike vrlo brzo da se i zbpg potrebe tehničkog rebalansa do kraja sagledaju sve cifre. Rado ću se izviniti javnosti ako se utvrdi da su cifre takve kakve se sada prezentuju”, kazao je Damjanović.

On je, međutim, izrazio bojazan da će se pokazati drugačije. Najavio je da će sve cifre ugledati svjetlost dana. Damjanović kaže da će transparentnost biti suština rada u predstojećem periodu. Uz to, kako je konstatovao, treba pokrenuti ozbiljne razgovore sa međunarodnim partnerima.

“Mislim prije svega na MMF, Svjetsku banku i Evropsku komisiju. Skoro nikako ne koristimo mogućnosti koje imamo u ovim kriznim vremenima. Svu vrstu pomoći treba koristiti. Bojim se da je ovo samo početak ozbiljne krize koja je eskalirala agresijom Rusije na Ukrajinu, i koja može da ima ozbiljne posljedice na ovaj prostor”, kazao je sagovornik TVCG.

RTCG

Provjerite slična mjesta

EU sprema novi paket sankcija za Rusiju nakon ilegalnih referenduma u Ukrajini

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predložila nove paket sankcija Rusiji uključujući daljnja …