Baranin spasio 16 ljudi u Gvinejskom zalivu

Kapetan duge plovidbe Edin Šehić iz Bara, zapovjednik kontejnerskog broda “Kota Suria”, uspješno je koordinisao akcijom spašavanja 16 članova posade broda koji je tonuo u Gvinejskom zalivu, 300 nautičkih milja udaljenosti od najbliže obale. Kapetan Šehić za Portal RTCG govori o opasnosti i neizvjesnosti kroz koju su pomorci prošli, ali i emocijama na kraju spasilačke misije.

Šehićev brod primio je poziv za pomoć posredstvom Spasilačkog koordinacionog centra Bremen, koji je i potvrđen direktnim pozivom kapetana broda u opasnosti, zbog prodora morske vode u prostorije mašinskog postrojenja.

Za crnogorskog kapetana otežavajuća okolnost, dodatni izazov i još veći rizik bilo je samo područje Gvinejskog zaliva, koje se smatra najopasnijim, sa statistički najvećim brojem napada i piratskih aktivnosti, kao i sama mogućnost sabotaže pri čemu je, kako kaže Šehić, brod u opasnosti mogao biti samo potencijalni mamac.

“Kada se uzme u obzir udaljenost od 100 nautičkih milja kontejnerskog broda “Kota Suria” do pozicije broda u opasnosti, članovi posade bili su primorani da čekaju cijelu noć, jer je uz maksimalnu brzinu bilo neophodno minimum pet sati za dolazak u pomoć, a voda je u mašinsko postrojenje nadolazila po 30 centimetara na svakih sat vremena”, priča Baranin za Portal Javnog servisa.

Uz pogodne vremenske prilike, “Kota Suria” stigla je do ugroženog broda na vrijeme i sama operacija spašavanja trajala je dva sata.

Kapetan iz Bara i njegova posada bili su jedini u akciji spašavanja, uz onlajn podršku Spasilačkih koordinacionih centara Bremen/Njemačka i Lagos/Nigerija, kao i nadzor MDAT-GOG i mornarica Francuske i Gane.

Svi članovi posade iz Ukrajine, Rusije, Letonije, Filipina, Šri Lanke i Gane spašeni su bez većih povreda, a iskrcaj i povratak kući potvrđen je u usputnoj luci Kejp Taun.

“Definitivno je da sam pojedinac nikako ne može biti u potpunosti zaslužan za uspješnost akcije spašavanja u Gvinejskom zalivu. Svakako je od presudnog značaja za sam ishod operacije bila spremnost posade, kao i timski rad. U skladu sa navedenim, čestitam svim oficirima i članovima posade ‘Kota Suria’ na zalaganju. Svi su bili na visini zadatka kada je to bilo najpotrebnije”, istakao je kapetan Šehić, uz zahvalnost koordinacionim centrima za spašavanje.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …