Udarne vijesti

Miloš Medenica prijetio majkom i pokretanjem procesa

”Bio sam do nje, za 15 dana je predmet u Vrhovni, treba da se prođe procedura da bi bilo sve zakonsko, ako bi se poslao ranije vratili bi sa pisarnice Vrhovnog suda, druga stvar, sve ide kako treba, priprema se ko će predmet da dobije i sve ide kako treba”.

To je poruka koju je Miloš Medenica 12. marta 2020. godine preko kriptovane “Sky” aplikacije poslao nekome da prenese Vasiliju Petroviću.

U naredbi o proširenju istrage, piše da Medenica na taj način sagovornika obavještava da je razgovarao sa majkom, nekadašnjem predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom, o ubrzanju sudskog procesa koji vodi “Cijevna komerc”.

Vasilije Petrović sin je vlasnika građevinske kompanije Danila Dana Petrovića.

Istog jutra Medenica šalje poruku – “Bitno je da sve bude spremno kad stigne predmet”, a potom ga obavještava da je sve završeno.

Istražitelji su evidentirali i poruke koje je poslao 11. novembra 2020. godine:

”Rekao sam ja kumu da ti šalje poruku, 15. stiže u Vrhovni, ne može se zakazati prije februara mjeseca, jer imaju samo po dva vijećanja mjesečno”, piše u poruci poslatoj tog dana u 17.57 sati.

Prema dostavljenim porukama Medenica je obavještavao Petrovića i da će do tada biti “pripremljen teren”, ali i da Vrhovni sud ne radi do polovine januara.

Krajem decembra piše poruku da je “pričao sa njom” – Vesnom i da će mu majka sve tačno javiti:

”Kovačević sudija je zadužila predmet”.

Prijetnje postupcima
Sin uhapšene nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda porukama je prijetio Petroviću da će mu Vesna Medenica pokrenuti proces za milionsku pronevjeru ako nastavi insistira da im se postupak ubrza.

On 29. decembra 2020. godine porukama pravda majku da nije stigla da ode u Vrhovni sud, ali da će to učiniti poslije 20. januara 2021. godine.

Medenica je dan kasnije, pod pritiskom javnosti, podnijela ostavku na mjesto predsjednice Vrhovnog suda.

To, ipak, nije smetalo njenom sinu da prijeti Petroviću.

Iako je 9. januara prošle godine napisao da Petroviću možda neće vratiti 100.000 eura “jer mu nikada ne bi stiglo na Vrhovni da mene nije bilo, možda je to moja cijena”, Medenica se mjesec kasnije predomislio i počeo da prijeti pokretanjem postupka.

”Da mu vratimo 100 h keša i pristaje i ne pita kada će se završiti”, napisao je Medenica 26. januara 2021. godine potom pita koje Petrović daje garancije da će ih isplatiti kada se završi predmet.

”Ako mu ih vratim, nema tih para na ovom svijetu pa makar išao da otimam da se prehranim, da bih mu išta završio. Nego neka se ne rga da mu ne pokrene jedan proces đe je napravio milionsku malverzaciju, da ne zna što ga snađe… Neka se ne inati”, poruka je koju je Medenica navodno poslao 26. februara.

Prethodno, Medenica je obavijestio sagovornika da sudija ide u penziju:

”Šta je još bolje da ti kažem…čekam sad da novi sudija zaduži predmet”, napisao je, a početkom marta obavijestio ga je da predmet zadužila sutkinja Vesna Begović.

Tužioci ocjenjuju da iz tih poruka proizilazi osnovana sumnja da je upravo Vasilije Petrović dao Medenici 100.000 eura za postupak koji je vodila “Cijevna komerc”.

Sudije svjedoci?
Sudije Vrhovnog suda Branimir Femić, Rada Kovačević i Vesna Begović moraće da objasne istražiteljima da li im je njihova nekadašnja šefica, uhapšena Vesna Medenica, naređivala kakve odluke da donose u nekoliko predmeta u kojima su radili reviziju.

Osim njihovog iskaza, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) vještaci će provjeravati i odluke koje su donijeli kao članovi vijeća u najmanje dva predmeta, zbog kojih je, kako se sumnja, sin Vesne Medenice, Miloš, uzeo oko 300.000 eura.

U nastavku akcije započete hapšenjem dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda juče su lisice na ruke stavljene dvojici špeditera – Stevu Karanikiću i Marijanu Bevenji.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …