Udarne vijesti

Rusi ušli u dva grada na istoku Ukrajine

Najveći američki istraživački centar za odbranu kaže da je Rusija u srijedu ostvarila manji napredak u svojoj invaziji na Ukrajinu. Institut za proučavanje rata izvijestio je da i dalje traje kontinuirani ruski napad iz zraka i zemlje na Mariupolj.

Ukrajinski borci u lučkom gradu i dalje se brane u masivnom kompleksu željezare Azovstal, prenosi BBC.

Dnevna obavještajna procjena istraživačkog centra također je otkrila da su ruske snage ušle u dva ključna grada na frontu na istoku Rubizhne i Popasna.

Još uvijek nisu napravljeni veći teritorijalni prodori, dodaje se, ali ruske trupe nastavljaju s napadima u naseljenim regijama Harkova i Hersona.

U međuvremenu, u video obraćanju na 56. dan rata, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Evropska unija planira šesti paket sankcija Rusiji.

“Radimo na tome da bude zaista bolno za rusku vojnu mašinu i rusku državu u cjelini”, rekao je Zelenski i dodao da je sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom imao “veoma temeljne razgovore” o odbrambenim i finansijskim pitanjima, kao i o sankcijama.

Konkretno, kako kaže, sankcije će obezbijediti ograničenja za ruski energetski sektor, bankarski sektor, izvoz, uvoz i transport.

On je također ponovio svoj poziv na potpuni