Udarne vijesti

Ćalović Marković: Početak obračuna sa kriminalom, ispitati “Klan Granda” i “Mojkovački klan”

Ona je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”, navela da je do tog hapšenja došlo tek sad, zato što smo dugo imali kontrolu prethodnog režima u tužilaštvu.

“Bilo je očigledno, ne samo u slučaju Medenice i njenog sina, da podaci iz policije, tužilaštva cure i da bilo koje lice na visokom nivou koje je trebalo da bude optuženo za organizovani kriminal ili korupciju je napustilo zemlju prije nego što su optužnice podignute ili što su uhapšeni”, navela je Ćalović.

Podsjeća i da je prije hapšenja državu napustio Miloš Medenica, dok je Vesna Medenica uhapšena.

“To svako jeste prijatno iznenađenje iz tužilaštva i nadam se da je to samo početak obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou”, navela je Ćalović Marković.

Na pitanje da li je realno da bez stranih službi, nije bilo moguće realizovati ovu akciju, Ćalović Marković kaže da je teško očekivati da se takve informacije nijesu imale bar u obavještajnoj službi, ali i u dijelu policije.

“Međutim, veliko je pitanje koliko je podataka ostalo nakon 30. avgusta. Ja sam svjedočila tome da su mnogi podaci uništeni”, navela je direktorica MANS-a.

Ona očekuje rezultate novog tužilaštva, ali ne samo u ovom slučaju, nego u brojnim drugim, među kojima navodi “Pandora papire”.

Ćalović Marković kaže da je najveći problem Crne Gore to što je veza između kriminalnih grupa i institucija sistema na izuzetno visokom nivou.

“Vidimo da postoje sumnje u slučaju Vesne Medenice i mislim da je to nešto što bi šokiralo svaku državu”, poručila je Ćalović Marković i dodala da je to veliki test za tužilaštvo, ali i još veći test za sudove.

“Zato što je Vesna Medenica bila na čelu pravosuđa i ne samo Vrhovnog suda, nego i Sudskog savjeta i brojnih tijela koja su odlučivala o napredovanju sudija. Sada te sudije treba da sude u slučaju Vesne Medenice, što mislim da će biti veliki izazov”, poručila je Ćalović Marković.

Ko su sudije preko kojih je vršen uticaj?

Ona je poručila kako prvo čekuje da vidimo ko su sudije preko kojih je Vesna Medenica vršila usluge, koje pominje njen sin.

“Ona je kao predsjednica Vrhovnog suda sudila u vrlo malom broju slučajeva, tako da u tom smislu ne možemo očekivati da je ona lično donosila te odluke, nego je ona osumnjičena da je uticala, da je na neki način posredovala kod sudećih sudija u tim predmetima. Potrebno je da vidimo koji su to predmeti, koje su to sudije i naravno očekujem finansijsku istragu”, poručila je Ćalović Marković.

Pored toga, kako navodi, potrebno je ispitati šire veze te kriminalne grupe sa drugim kriminalnim grupama.

“Znamo da kada je u pitanju šverc cigareta imamo najmanje dva jaka klana tzv. “Mojkovački” i tzv. “klana Granda”, ovo bi trebalo da bude, sudeći po svim informacijama, veze sa tim klanom iz Mojkovca, međutim šta je sa klanom iz Granda, šta ćemo sa tim”, navela je Ćalović Marković i dodala da je to put kojim treba da ide tužilaštvo.

“Da od njih dobije informacije o onima za koje je Miloš Medenica, tvrdio da mu smještaju. Da vidimo da li može da se proširi krug optuženih, i saznanja institucija i činjenica o tome kako se u Crnoj Gori švercuju cigarete”, poručila je Ćalović Marković.

Nakon slučaja Medenica, kako kaže, samo radikalnim promjenama je moguće povratiti povjerenje u sudstvo, a jedan od modela je i reizbor sudija.

“Ključno pitanje je po kojem modelu ćemo birati sudije. Nove sudije ne smijemo da budu birane po političkom principu”, navela je Ćalović Marković.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ibrahimović sa Ozan: Turske kompanije zainteresovane za modernizaciju aerodroma

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović razgovarao je dana, …