Udarne vijesti

Stočari najavili blokadu uvoza mlijeka iz Srbije

Stočari su juče imali sastanak sa predstavnicima mljekarske industrije, ali kako su se odazvali samo iz Srne i Nike, odložili su ga za četvrtak. Ako se predstavnici mljekara i u četvrtak ogluše o njihove zahtjeve, krenuće u radikalizaciju štrajka – kazali su stočari Pobjedi.

Radikalniji štrajk koji su najavili podrazumijevao bi i blokadu uvoza mlijeka iz Srbije i okruženja.

Oni se nadaju da će ove sedmice biti formirana nova vlada, od koje očekuju ozbiljniji pristup njihovim problemima. Stočari ocjenjuju izuzetno teškom situaciju u kojoj se nalaze i očekuje da predstavnici mljekara to razumiju. Ako do razumijevanja ne dođe, kažu da će se morati boriti za sebe i spas svake farme u Crnoj Gori.

Traže povećanje osnovne otkupne cijene mlijeka od pet centi po litru, a premije za deset odsto.

Iz mljekara Srna i Nika su ih obavijestili da i dalje posluju sa minusom, a stočari ne vide izlaz iz ove situacije.

Vlado Lakić iz Udruženja stočara Danilovgrad kazao je da je neizvodljivo da posluju sa ovim povećanjem cijene stočne hrane i svih inputa.

Mjere koje je Ministarstvo kreiralo smatraju nedovoljnim za spas poljoprivrede.

Podsjećamo, mliječni proizvodi već su poskupili 10 do 15 centi, a novo poskupljenje očekuje se već narednog mjeseca.

Što se tiče posljednjeg poskupljenja to je 12 odsto. Kada to podijelite na određene proizvode ima ih 20 do 25, to je 3 do 20 centi. Prerađivači su dobili nekih sedam centi, a od tih sedam mi smo dobili dva centa i to će ići od 16. ovog mjeseca. Tada smo predlagali da farmerima pripadne 70 odsto od tog poskupljenja, a 30 odsto otkupljivačima. To za njih nije bilo prohvatljivo. Prema posljednjoj informaciji koju sam dobio iz razgovora sa direktorom jedne mljekare, od 1. maja će doći do novog poskupljenja, jer je i njihova proizvodnja dosta ugrožena – kazao je Lakić.

Foto: Ilustracija

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …