Udarne vijesti

Opštine tvrde da su izgubile milione zbog programa “Evropa sad”

Primjena Programa „Evropa sad”, odnosno Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, ima izrazito negativan uticaj na prihode svih opština, pokazuju uporedni podaci o padu ostvarenih prihoda u februaru i martu, sa tendencijom da taj pad u aprilu bude još izraženiji, ocjena je Upravnog odbora Zajednice opština. Analiza Zajednice opština, kako tvrde, pokazuje da su prihodi opština po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica i Egalizacionog fonda od početka primjene programa smanjeni za oko 3,15 miliona eura.

U cilju obezbjeđenja održivosti lokalnih javnih finansija i izvršavanja zakonom utvrđenih nadležnosti i obaveza od strane opština, Upravni odbor Zajednice opština traži od Vlade Crne Gore i Ministarstva finansija da u što kraćem roku izvrši transfer sredstava opštinama sa pozicije tekuće budzetske rezerve, planirane Zakonom o budzetu za 2022. godinu – za namjenu nadoknade manje ostvarenih prihoda opštinama za protekli period zbog uticaja Programa „Evropa sad”.

Iz Zajednice opština traže da se transfer sredstava opštinama po ovom osnovu ubuduće vrši mjesečno na bazi podataka o manje ostvarenim prihodima po naznačenim osnovama, najkasnije do 25. u mjesecu za prethodni mjesec.

Takođe, radi rješavanja ovog pitanja na sistemski način – zakonom traže od Skupštine Crne Gore da po hitnom postupku stavi na dnevni red sjednice Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave koji je Skupštini Crne Gore podnijela grupa poslanika.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …