WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

U slučaju neprijateljske agresije Crna Gora može da traži nadoknadu štete od SAD

Američki kongresmeni Debi Dingel i Fred Apton uputili su Odboru za pravosuđe američkog Senata prijedlog zakona kojim se predviđa da evropske zemlje, koje usljed neprijateljske agresije, pretrpe gubitke, imaju pristup sudovima Sjedinjenih Država radi nadoknade štete. Na listi zemalja kojima je pružena ova mogućnost je i Crna Gora.

Ovaj zakon predstavlja dio Zakona o suverenitetu Ukrajine 2022. koji je u Senatu predstavljen u januaru ove godine, a dolazi u trenutku rata u Ukrajini, gdje ruska agresija uskoro ulazi u treći mjesec.

Bez obzira na bilo koju drugu zakonsku odredbu, strana država neće biti imuna od jurisdikcije sudova Sjedinjenih Država u bilo kom slučaju u kojem se traži novčana šteta protiv strane države za fizičku povredu, uključujući smrt, oštećenje imovine ili gubitak imovine uzrokovan invazijom strane države na drugu suverenu naciju koja se nalazi u Evropi – navodi se u zakonu.

Prema prijedlogu ovog akta, on će se odnositi na svaku suverenu zemlju koja je članica EU, Veliku Britaniju, Norvešku, Švajcarsku, Grenland, Bugarsku, Rumuniji, Ukrajinu (uključujući Kremlj, Luganjsk i Donjeck), Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Moldaviju, Andoru, Island, Lihtenštajn i San Marino. Zanimljivo je da na listi, od zemalja iz okruženja, jedino nema Srbije.

U zakonu se navodi i da imovina u Sjedinjenim Državama strane države agresora neće biti imuna od zapljene kao pomoć pri izvršenju, ili od izvršenja, po presudi koje je donio sud Sjedinjenih Država ili neke države nakon stupanja na snagu ovog zakona.

U Zakonu o odbrani suvereniteta Ukrajine koji je predstavljen u januaru, navodi se da ovim aktom SAD žele da spriječe rusku „eskalaciju“ neprijateljstava u Ukrajini kroz ubrzanu finansijsku pomoć i nabavku odbrambenih artikala i uvođenje sankcija protiv ruskih zvaničnika, kao i pojedinaca i entiteta uključenih u gasovod Sjeverni tok 2, uključujući ruske finansijske institucije.

U sadašnjem obliku, Zakon bi odobrio finansiranje od više od 500 miliona dolara i drugu pomoć Ukrajini, uključujući ubrzanu nabavku odbrambenih artikala, vojnu obuku i resurse za suzbijanje dezinformacija u medijima.

Sankcije imaju za cilj da odvrate svaku dalju rusku akciju u Ukrajini i da spriječe da gasovod Sjeverni tok 2 postane operativan – navodi se u dokumentu.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Vuković: Uredićemo dvorišta svih škola i vrtića i kupiti minibuseve za prevoz učenika

Pokret „Svi za naš GRAD“ na čelu sa dr Ivanom Vukovićem, predstavio je juče samo …