Protest protiv gradnje hidroelektrane: Stop brani, sloboda Komarnici

Izgradnja hidroelektrane na Komarnici nepovratno bi devastirala prirodu kanjona koji je rijeka kreirala trideset miliona godina. Bitka za očuvanje tog dragulja prirode i zaustavljanje devastacije kanjona koji ima neprocjenjivu vrijednost već se zahuktala, a vode je građanski i eko-aktivisti čiji cilj je da Elektroprivreda Crne Gore odustane od nauma koji je aminovala Vlada – izgradnje hidroelektrane na Komarnici.

”Sloboda Komarnici” – pisalo je na transparentu koji su juče mještani nekoliko sela raširili iznad mjesta na kom je planirana izgradnja brane.

Iz Crnogorskog društva ekologa (CDE) za “Vijesti” objašnjavaju koliko je pogubna ta investicija, šta bi Crna Gora izgubila izgradnjom brane, kako da se ožive Duži, Dubrovsko, Brezna i druga sela, ali i koja je alternativa da se obezbjedi električna energija, a da se ne ugrozi životna sredina.

CDE i aktivisti Građanske inicijative “Spasimo Komarnicu” planirali su da od 30. aprila do 3. maja okupe sve one koji na Komarnicu gledaju kao na neprocjenjivo prirodno i javno dobro.

”Tih dana najljepše kutke Komarnice neki od nas će proći kajacima, pack raftima, biće organizovane pješačke, ribarske i foto ture, a svako će moći i da zaviri u mini umjetničku koloniju koja će biti dio akcije. Osim aktivnog obilaženja kanjona, dio akcije su i radionice – razmjene činjenica i ideja o prirodnim, turističkim i drugim vrijednostima kanjona Komarnice, i svim njenim potencijalima koje te vrijednosti omogućavaju”, kazali su iz CDE, dodajući da su prisustvo potvrdili branitelji i braniteljke prirode iz regiona i Evrope:

”Koji će doći sa nama da upoznaju, uživaju u Komarnici i pošalju poruku da ćemo braniti naše najvrednije resurse, ali i da ćemo ih ostaviti za one koji dolaze iza nas onakvim kakve su ih nama ostavili”.

Objašnjavaju da je akcija volonterskog tipa i da njom žele da vrate i usmjere “naše vrijeme i pažnju na prirodu”:

Šta gubi Crna Gora?
Iz CDE ističu da bi izgradnja brane nepovratno devastirala prirodu kanjona Komarnice, ali da je ključno razjasniti o kakvoj prirodi je riječ.

”Komarnica ovaj kanjon kreira već 30 miliona godina u veoma specifičnim uslovima. Radi uporedbe, ljudska vrsta je nastala prije oko 2,5 miliona godina, a savremen čovjek prije oko 400 hiljada godina. Bogatstvo biodiverziteta koje Komarnica ovako dugo kreira ne ogleda se samo u brojnosti vrsta, zajednica, staništa i ekosistema. Kruna bogatstva biodiverziteta i prirodne cjeline kanjona ogleda se upravo u posebnosti i neponovljivosti nekih od ovih vrsta, zajednica, ali i cijelih ekosistemskih cjelina, kao i posebna neponovljiva kombinacija koja je moguća jedino u kanjonu ovog tipa”, kažu iz CDE.

Ističu da je najvažnije shvatiti da to što je Komarnica stvorila, i što bi se izgubilo potapanjem, nije moguće nadomjestiti:

”U kanjonu Komarnice živi složena kombinacija i bogatstvo živog svijeta, to jest jedna mreža ekosistema koja je toliko specifična da je neponovljiva, a da je u slučaju gubitka taj nestanak nepovratan… Ovaj kanjon nije vertikalna pustoš praznih stijena i nedostižne vode. To je složen mozaik ekoloških cjelina, ekosistema, u kom žive toploljubive i hladnoljubive vrste”.

Objasnivši da takvi kanjoni imaju karakter utočišta, tzv. refugijalni karakter i da se, tokom klimatskih kriza, u mozaiku ekosistema tih kanjona sklanjaju i na taj način opstaju najrazličitije vrste, kazali su da se to dešavalo tokom ledenog doba:

”Zbog toga danas u kanjonu Komarnice imamo visok procenat endemskih vrsta i rijetkih i reliktnih… Procenat endemizma biljaka koje naseljavaju stijene u ovog područja dostiže čak 50 odsto”.

Rijeku prepoznali UNESCO I UCN

Iz CDE podsjećaju da je Komarnica Spomenik prirode, Park prirode, nominovano Emerald područje i da prema kriterijumima Evropske Unije, djelovi rijeke treba da budu proglašeni Natura 2000 područjima:

”Po Direktivi o staništima i Direktivi o pticama, što znači da su ta područja od značaja za cijelu evropsku zajednicu”, kazali su, dodajući da je davanjem koncesije za izgradnju HE Komarnica, Vlada direktno prekršila odredbe Bernske konvencije, prema kojoj je to područje nominovano kao EMERALD, te da su zbog toga podnijeli žalbu Sekretarijatu Bernske konvencije.

Njihova žalba je prihvaćena kao validna i kažu da očekuju da će Sekretarijat Bernske konvencije poslati grupu nezavisnih eksperata koji će uraditi procjenu činjeničnog stanja na licu mjesta.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

DEMOKRATE: Đurović spašena glasovima DPS-a

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je da je predsjednica Skupštine Danijela Đurović ostala …