Udarne vijesti

Nesrazmjera između primanja i bogatstva funkcionera; Ćalović Marković: Oprali su novac


Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković naglašava da su javni funkcioneri, čija imovina značajno odudara od njihovih prihoda ili za koje postoje sumnje da su povezani sa organizovanim kriminalom, odavno morali da budu meta nadležnih organa.

”Veoma smo razočarani zbog činjenice da izrada izmjena zakona koje se odnose na nezakonito bogaćenje neprihvatljivo dugo traje, a posebno smo zabrinuti za kvalitet predloženih rješenja. Naime, ne radi se poseban zakon, već izmjene i dopune postojećeg, koji je usvojen 2015”, kazala je Ćalović Marković.
Ona upozorava na to da nikada nijesmo dobili odgovor na ključno pitanje: na koji period se izmjene zakona odnose.

”Odnosno, da li će se utvrđivati samo porijeklo imovine stečene nakon 2015, od kad je na snazi zakon na koji se izmjene odnose, ili i prije toga. Ukoliko se izmjene zakona budu odnosile samo na posljednjih nekoliko godina, onda će u velikoj mjeri izgubiti svoju svrhu. Ovo zbog toga što je ogromna većina korumpiranih funkcionera i tajkuna nezakonito sticala imovinu znatno ranije, i taj novac su odavno oprali. Za to bi faktički bili abolirani, ukoliko se izmjene zakona budu primjenjivale samo na imovinu stečenu nakon 2015. Napominjemo da praksa Strazbura pokazuje da ovakvi zakoni mogu imati retroaktivno dejstvo, pa samo nedostatak političke volje može biti razlog za drugačiju odluku”, zaključuje Ćalović Marković.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …