Udarne vijesti

Milan Knežević dobitnik nagrade “Radoje Domanović” za roman “Obala nesanice”

Na književnoj svečanosti, održanoj 15. aprila u Domu srpskih pisaca u Beogradu, za najbolji satirični roman, objavljen prošle godine, proglašena je „Obala Nesanice“ Milana Kneževića, (“Štampar Makarije, Beograd, 2021.)

U obrazloženju Žirija za dodjelu nagrade “Radoje Domanović”, koji su sačinjavali pjesnik Radomir Andrić (predsjednik) i članovi Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić i Slađana Mitrović, ističe se da je „autor uz autentičan literarni pristup sagledao fenomen diktature na svim svjetskim destinacijama i u svim vremenima, uzevši za mjesto radnje imaginarnu afričku državicu, Obalu Nesanice, u kojoj vladar drži u ropstvu svoju banana-državicu, praveći od nje privatni feud, mjesto kolektivne hipnoze nacije, zaljubljene u svog velikog Vođu, koji razvija poligon za procvat diktature uz obilatu podršku domaće i međunarodne mafije“.

Takođe je naglašeno da „Knežević u svom grotesknom maniru, kroz moćnu satiru, opisuje morbidnu sliku represivnog sistema, ali ne daje konačne dijagnoze, ne staje na bilo čiju stranu, i ne odgovara na čuveno pitanje po nazivu poznatog romana ruskog pisca, Hercena, “Ko je kriv”.

Ekstremni i bespoštedni humor autora uvjerava da, ni uz najbolju volju, čitalac ovih vrtoglavih stranica ne može razlikovati briljantnu parodiju od tragikomične stvarnosti“.

Adria

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …