Udarne vijesti

U Rusiju se dnevno slije 1,4 milijarde dolara što rublju čini prejakom

Ruska valuta ipak nije bezvrijedna, kako su krajem februara valutni analitičari prognozirali zbog uvođenja međunarodnih ekonomskih sankcija Moskvi uslijed pokretanja brutalne agresije na Ukrajinu?

Štoviše, mjesec i pol dana od izbijanja rata Banka Rusije čak razmatra ublažavanje nekih kapitalnih kontrola uvedenih krajem februara kako bi se stabilizirao tamošnji finandijski sistem.

Kako navodi Bloomberg pozivajući se na upućene izvore, Centralna banka ponajprije razmatra opcije koje uključuju produženje roka izvoznicima za obveznu konverziju deviznih prihoda u domaću valutu. K tome, snizio bi se i prag od 80 posto deviznih prihoda koji moraju biti konvertirani u rublje.

Arsenal mjera
Razgovori u tom smjeru u Banci Rusije još se vode, tvrde Bloombergovi izvori koji su željeli ostati anonimni. S druge strane, Bloomberg prenosi kako je Centralna banka potvrdila kako će uvesti produženje roka izvoznicima za promjenu deviza u rublje koji trenutno iznosi tri radna dana.

Na snazi malo više od mjesec dana, te su odredbe dio arsenala izvanrednih mjera koje je Banka Rusije uvela kao odgovor na međunarodne sankcije.

Suočena s paničnom rasprodajom ruske finansijske imovine i najoštrijim padom vrijednosti rublje od 1998. godine, Centralna banka je naložila kompanijama koje posluju s inostranstvom promjenu deviznih prihoda u domaću valutu. K tome, uvedena je i zabrana prodaje vrijednosnica u vlasništvu stranih ulagača.

321
milijardu dolara zaradit će Rusija ove godine samo od izvoza energenata
Onemogućena u deviznim interevencijama s obzirom da su zapadne države zamrznule više od 300 milijardi dolara, odnosno polovinu ruskih deviznih rezervi, Banka Rusije de facto je posao odbrane kursa prebacila na izvoznike, ponajprije energetske kompanije kao što su Rosnjeft i Gazprom.

Međutim, kapitalne kontrole stvorile su neravnotežu između ponude i potražnje za devizama, što je dovelo do uspona kursa rublje koji je trenutno na nivoima prije pokretanja invazije na Ukrajinu.

Kurs se juče kretao oko 82,71 rubalj za dolar. Uz skok cijena sirovina i energenata, neke ruske rudarske i energetske kompanije suočene su s problemom prodaje dolara u tako velikim volumenima, tvrde upućeni izvori.

Za trećinu više
Skupe sirovine znače da Rusija dnevno zarađuje milijarde dolara na izvozu plina, nafte, ruda te žitarica. Bloomberg Economics procjenjuje da će Rusija samo ove godine na izvozu energenata zaraditi 321 milijardu dolara, što je nekih 30 posto više nego prošle godine.

Prema podacima ITI Capitala, ruski izvoznici dnevno u rublje mijenjaju 1,4 milijarde dolara. To je za milijardu dolara više nego što je Banka Rusije koristila na dnevnoj razini da bi podržala tečaj na početku rata.

“U Rusiju se slijevaju golemi devizni prihodi, ali tržište to ne može progutati. Nema stranih investitora, offshore tržišta, algoritamskog trgovanja, velikih igrača, samo lokalni”, pojašnjava za Bloomberg Iskander Lutsko, analitičar ITI Capitala. On procjenjuje da izvoznici mogu prodati najviše 40 posto deviznih prihoda.

Poslovni.hr

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Spremne velike smjene direktora: Na udaru Đukanović, Rovčanin..

Vlada premijera Dritana Abazovića i nova parlamentarna većina pripremaju smjene kadrova Demokratskog fronta i Demokrata …

<