Udarne vijesti

U CG djeluje deset visokorizičnih kriminalnih grupa, šverc kokaina ključna djelatnost

U Crnoj Gori je registrovano aktivno djelovanje deset visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa, od kojih najveći broj ima preko 30 članova. Može se zaključiti da je došlo do smanjenja broja organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju u Crnoj Gori, obzirom na činjenicu da je procjenom opasnosti od teškog i organizovanog kriminala iz 2017. bilo registrovano postojanje 11 organizovanih kriminalnih grupa. Ove konstatacije su navedene u Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA 2021), koja je večeras objavljena na sajtu Vlade.

“Evidentno je sve veće učešće kriminalnih struktura iz Crne Gore u transkontinentalnim aktivnostima i visok stepen prilagodljivosti potrebama tržišta kroz korišćenje novih metoda i prilagođavanje promjenama u legislativi i tehničko-tehnoloških dostignućima. Crna Gora i dalje ostaje tranzitna zemalja za krijumčarenje svih vrsta narkotika, gdje u jednom dijelu nijesu uključene organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore, dok za krijumčarenje narkotika na transkontinentalnom nivou i distribuciju na evropskom tržištu organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore imaju značajnu ulogu, piše u dokumentu Vlade Crne Gore.

Balkanski kartel intenzivirao aktivnosti

Kako se ističe, iako su registrovane zaplene rekordnih količina kokaina koje su se krijumčarile posredstvom Luke Bar, sve intenzivnije aktivnosti organa za sprovođenje zakona, kao i složenost samih krijumčarskih operacija, može se konstatovati da se aktivnosti krijumčarenja kokaina ne odvijaju preko teritorije Crne Gore, koja ne predstavlja ključnu ulaznu tačku za region Zapadnog Balkana.

“Balkanski kartel je tokom izvještajnog perioda znatno intenzivirao svoje aktivnosti ne samo u dijelu povećanja količine kokaina koji se krijumčari, već i u odnosu na uspostavljanje čvrstih distributivnih mreža na području više zemalja Zapadne i Centralne Evrope, gdje se i regrutuju lica sa područja Crne Gore i zemalja regiona”, navodi se u SOCTA 2021.

Krijumčarenje droge glavna mafijaška aktivnost

Kako se ukazuje, struktura visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa ostala je relativno čvrsta, te je kao takva zasnovana na jasnom hijerarhijskom ustrojstvu, sa izraženim ulogama vođa i ključnih članova, sa više ćelija odnosno ogranaka, koji svoje sjedište imaju i van granica Crne Gore.

“Dominantna kriminalna aktivnost organizovanih kriminalnih grupa sa područja Crne Gore i dalje je krijumčarenje narkotika, prvenstvo kokaina na međunarodnom nivou. U Crnoj Gori, kao u Evropskoj uniji i u zemljama regiona, sve je više izražena problematika krijumčarenja i nedozvoljene trgovine akciznim robama, prije svega cigaretama, a procjenjuje je da naša zemlja svake godine gubi između 15-20 miliona eura zbog sivog tržišta cigareta što je 30% vrijednosti ukupnog legalnog tržišta duvanskih proizvoda” navodi se u dokumentu.

“Izražena finansijska moć”

U Crnoj Gori krijumčarenjem se bave organizovane kriminalne grupe koje su uključene i u druge kriminalne aktivnosti – krijumčarenje narkotika, grupacije blisko povezanih lica, kao i pojedinci.

“Izražena finansijska moć, čvrsta hijerarhijska organizacija, veliki broj različitih ogranaka, odnosno ćelija sposobnih da samostalno sprovode kriminalne aktivnosti, širok krug potencijalnih saradnika specijalizovanih za realizaciju specifičnih zadataka, paralelne krijumčarske operacije, su samo neki od faktora koji će u narednom periodu uticati na prisustvo organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore na transnacionalnom krijumčarskom tržištu”, poručeno je u SOCTA 2021.

Rizik od pranja novca

Istaknuto je da je rizik od involviranosti kriminalnih grupa u pranje novca izražen kroz mogućnost njihovog učešća u of-šor firmama, otvaranja firmi koje u Crnoj Gori posluju u različitim oblastima, pa sve do kupovine pokretnih i nepokretnih stvari i drugih luksuznih dobara.

“Takođe, u vlasničkim strukturama firmi nalaze se članovi porodice ili druga njima bliska lica, koji su često i vlasnici vrijednih nepokretnosti, stečenih novcem koji je prihodovan kriminalnim aktivnostima”, istaknuto je u dokumentu.

Mafijaši imaju najsavremeniji oblik komunikacione tehnologije

Za organizovane kriminalne grupe karakteristična je upotreba najsavremenijih oblika komunikacione tehnologije, sa visokim nivoom kripto zaštite i sprovođenje sofisticiranih mjera kontra nadzora, piše u Vladinom dokumentu.

“Registrovano je da su članovi pojedinih organizovanih kriminalnih grupa tokom prethodnog perioda na ključnim lokacijama u gradovima u kojima djeluju, instalirali savremene sisteme video nadzora na pozicijama u gradskom jezgru, što im je omogućavalo konstantno praćenje svih dešavanja na javnim mjestima, kao i planiranje izvršenja teških krivičnih djela”, navedeno je u dokumentu.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Priprema se najvažniji događaj u istoriji kriptovaluta

Etirijum radi na prelasku na novi model za osiguranje mreže koji se zove dokaz o …