Nerentabilno poslovanje zatvorilo farme pilića

Vlasnici živinarskih farmi sa područja opština Bijelo Polje, Andrijevica i Rožaje odlučili su da, zbog nagomilanih problema, obustave dalje poslovanje.

Naglasili su da su tu odluku donijeli nakon što su bezuspješno pokušavali da održe sastanak sa predstavnicima Ministartsva poljoprivrede, Investiciono razvojnog fonda i kompanije Mesopromet koja ima učešće u ovom lancu proizvodnje.

Kazali su da su morali da se odluče na ovako nepopularn potez, jer bi im, zbog trenutnih kretanja na tržištu, svaki dalju rad donosio samo gubitke.

-Činjenica je da je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo i isplatilo novčanu pomoć za potrebe u živinarskom sektoru, ali to ni najmanje nije riješilo trajni problem i normalno funkcionisanje ove djelatnosti. Trenutna otkupna cijena živinskog mesa je 1,80 eura po kilogramu, što je bio slučaj i 2013. godine kada su propratni troškovi proizvodnje bili nekoliko puta manji. Poskupljenje hrane jednodnevnih pilića kao i svega ostalog što je neophodnu za ovu proizvodnji farmere košta 2,11 eura po kilogramu, što je znatno više od otkupne cijene mesa. To jasno ukazuje da nam nastavak rada donosi samo gubitke. Uz to nijesmo naišli ni na razumijevanje otkupljivača, kompanije Mespromet koji drži monopol nad otkupom živinskog mesa. Poslije svega ostalo nam je jedino da obustavimo rad i zatvorimo farme – saopštili su vlasnici živinarskih farmi nakon održanog sastanka.

Kazali su da rješavanje iznijetih problema vide u povećanju otkupne cijene živih pilića i dobijanja dozvole za izvoz živinskog mesa.

-Rješavanje problema vidimo u formiranju otkupne cijene živih pilića koja ne može biti manja od 1,60 eura po kilogramu žive mjere. Na ovaj način farmerima bi se omogućilo praćenje proizvodnje sa preciziranim ugovorom utvrđene cijene hrane, cijene jednodnevnih pilića koja se za vrijeme turnusa može uvećati sa procentualnim uvećanjem otkupne cijene živinskog mesa. Drugi način je obraćanje zahtjevom Upravi za bezbijednost hrane radi dobijanja odobrenja za izvoz živih pilića u okruženje gdje je cijena mogo veća– istakli su farmeri, dodajući da nadležni treba da znaju da je zatvaranje farmi najgore moguće rješenje i da će se na taj način Crna Gora suočiti sa još većim nedostatkom pilećeg mesa, a i značajan broj radnika ostaće bez posla

Vlasnici živonarskih farmi tvrde da su zbog novonastale situacije onemogućeni da vraćajiu rate dugoročnih kredita koje su podigli radi organizovanja proizvodnje pilećeg mesa.

-Nam je država praktično garantovala da će naša proizvodnja biti rentabilna i da se radi o poslu od koga može pristojno da se živi. Na osnovu tih garancija mi smo, zalažući sopstvenu imovinu, podigli dugoročne kredite. Sada smo zbog nerantabilne proizvodnje i zatvaranja farmi došli u situaciju da ne možemo da vraćamo mjesečne rate. Tako smo ostavljeni na milost i nemilost bankama koje će početi da plijene našu imovinu. Tražimo da država krajnje odgovorno sagleda poziciju u kojoj smo se našli ne našom krivicom i da nam pruži ruku pomoći- poručili su farmeri.

Dan

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …