Gubitak važnog ratnog broda mogao bi promijeniti rusko vojno djelovanje

SPOSOBNOST Ukrajine da gađa ratne brodove koja je, kako se vjeruje, demonstrirala u napadu na Moskvu, glavni ruski ratni brod u Crnom moru koji je u međuvremenu potonuo, mogla bi promijeniti ruske obrasce djelovanja, prisiljavajući ih da rasporede dodatna sredstva za zračnu i tačku obrane u Crno more ili povuku plovila s položaja u blizini ukrajinske obale, objavio je Institut za proučavanje rata (Institute for the Study of War) u svojem najnovije izvještaju.

Gubitak Moskve – bez obzira radi li se o ukrajinskom udaru ili nesreći “velika je propagandna pobjeda Ukrajine i blagodat ukrajinskom moralu”, navodi institut.

Kremlj će se nasuprot tome imati probleme da objasni gubitak jednog od najvažnijih plovila u ruskoj floti.

Trenutna priča Kremlja o gubitku vodećeg broda Crnomorske flote uslijed slučajnog požara i eksplozije streljiva, u najmanju će ruku vjerojatno naštetiti ruskom moralu i neće proći pred ruskom domaćom publikom, navodi se.

Oba objašnjenja za potonuće Moskve ukazuju na moguće ruske nedostatke – ili lošu protivvazdušnu obranu ili nevjerojatno opuštene sigurnosne procedure i kontrolu štete na vodećem brodu Crnomorske flote, stoji u izvještaju.

Institut je dodao da će gubitak ratnog broda smanjiti sposobnost Rusije za izvođenje napada krstarećim projektilima, “ali malo je vjerovatno da će zadati odlučujući udarac ruskim operacijama u cjelini”.

Glavna uloga broda Moskve, piše Institut, vjerovatno je bila izvođenje preciznih napada krstarećim raketama Kalibr na ciljeve u ukrajinskim područjima u unutrašnjosti, uključujući logističke centre i aerodrome. Ovi ruski udari bili su učinkoviti, ali ograničenog broja u usporedbi sa zračnim napadima i krstarećim raketama iz zemlje tokom invazije, navodi se u dokumetu.

Index

Provjerite slična mjesta

Savjet ACV-a poništio konkurs za izvršnog direktora, Šćekić izabran za v.d.

Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) poništio je konkurs za izbor izvršnog direktora koji je …