Vlada usvojila Izvještaj o radu MER-a: Milatović opravdao očekivanja



Vlada je na današnjoj Sjednici usvojila Izvještaj o radu Ministarstva ekonomskog razvoja za 2021. godinu u kojem se navode značajni rezultati, kao ključni doprinos razvoju ekonomije. Izuzetno teške okolnosti oslikane kroz urušeno stanje javnih finansija i uspavanu ekonomsku aktivnost predstavljali su najveću zaostavštinu višedecenijskog upravljanja svim potencijalima, a zahvaljujući naporima, odgovornim i pravoremenim odlukama za veoma kratko vrijeme situacija je preokrenuta u pravcu održivog razvojnog puta Crne Gore.
Veoma loše zatečeno stanje koje je vodilo našu zemlju u bankrot i ukazivalo na ugrožen ekonomski sistem, ogolila je kriza izazvana pandemijom virusa Covid-19, zbog čega se desio i istorijski pad ekonomske aktivnosti od 15%, kao najveći u cijeloj Evropi.
Vlada Crne Gore je u kratkom roku emitovala obveznice u iznosu od 750 miliona eura čime je preduprijedila strah građana od bankrota i omogućila redovnu isplatu plata i penzija, servisirala naslijeđene dugove, ali i omogućila mehanizme podrške privredi kako bi se očuvao minimum ekonomske aktivnosti.
Pad turističke aktivnosti bio je glavni razlog za snažnu recesiju tokom 2020. godine koja je stvarala beznadežan ambijent za cijelo crnogorsko društvo. U cilju preokreta, svi potencijali stavljeni su u službu pokretačke snage i oživljavanja privrede, a dobra priprema i odgovorno upravljanje ljetnjom turističkom sezonom rezultiralo je prihodom od oko 760 miliona eura, što je premašilo sva očekivanja.
“U centar aktivnosti Ministarstva stavili smo privredu, građane i unapređenje životnog standarda. Niko ne može osporiti dvije krajnosti, a to je prazna državna kasa koju smo zatekli, i rast crnogorske ekonomije koji smo stvorili. U tom rasponu stoje rezultati koje smo kao Vlada i Ministarstvo realizovali i to zahvaljujući nadljudskim naporima da beznađe pretvorimo u otvoren put razvoja Crne Gore, prelijepe mediteranske zemlje u kojoj svi zaslužuju da žive dostojanstveno od svog znanja i rada” , kazao je Milatović.
Za kratko vrijeme, uvećana je minimalna zaradu sa 222 na 250€, a onda i na 450€ i to zahvaljujući istorijskom programu Evropa sad! zahvaljujući kojem imamo prosječnu zaradu od oko 700€. Naša djeca dobila su dječije dodatke, a naši đaci iz osnovnih škola besplatne udžbenike. Ispravljajući nepravde iz prošlosti inicirali smo i stvorili mehanizme za finansijsku podršku bivšim radnicima metalske i rudarske industrije sa po 12,000 eura. I to je samo početak.
Zaposleni u zdravstvu dobili su dodatno povećanje zarada, a poresko opterećenje na rad smanjeno je na najniži nivo u regionu.
Početkom godine, kroz pakete mjera podrške privredi i građanima opredijeljen je iznos od preko 320 miliona eura za saniranje negativnih posledica izazvanih pandemijom. Finansijska podrška ostvarena je i kroz Program za unapređenje konkurentnosti, a preduzete su aktivnosti na uspostavljanju Kreditno-garantnog fonda, kao institucionalne potrebe i ustanove koja će pokazati sve benefite za građane i privredu već u ovoj godini.
MER je u aprilu 2021. godine preuzelo koordinaciju učešćem Crne Gore na najvećoj svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai gdje su tokom 182 dana trajanja, predstavljani svi turistički i investicioni potencijali u okviru jedne od najznačajnijih međunarodnih promocija. Naš Paviljon u Dubaiju nagrađen je sa Bronzanom statuom za Dizajn izložbe u kategoriji rentiranih paviljona od strane Međunarodnog biroa za izložbe (BIE).
U cilju unapređenja inovacionog ambijenta, zabilježeni su značajni iskoraci, a intenziviran je razvoj i unapređen inovacioni ekosistem. Uspostavljanjem i kontinuiranim jačanjem institucionalnog okvira kroz dvije važne institucije kao što su Fond za inovacije i Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju uvezani su svi značajni društveni akteri, čime je stvorena baza za dalji podsticajni razvoj i održivu ekonomiju.
MER je tokom 2021. radilo je na unapređenju zakonodavnog okvira, kroz 26 usvojenih zakona koje je Vlada na predlog Ministarstva uputila Skupštini. Zakoni koji su prošli skupštinsku proceduru su iz oblasti rada i radnih odnosa, intelektualne svojine, trgovinske razmjene sa inostranstvom, zatim iz oblasti privrednog prava, zaštite potrošača, zaštite konkurencije, kao i zakona o nacionalnom brendu i zaštiti poslovne tajne.
Tokom prethodne godine uspostavljene su i brojne bilateralne ekonomske saradnje sa zemljama regiona, EU a i šire, uz predstavljanje na ekonomskim i biznis forumima koji okupljaju najznačajnije zemlje svijeta. Na predlog MER-a usvojeni su brojni operativni Programi, podsticajne mjere, akcioni planovi, a dodatno se radilo na strateškim okvirima za unapređenje ženskog preduzetništva, podršku zapošljavanju mladih, unapređenju socijalnog dijaloga, promociji seoskog i zdravstvenog turizma, te kreiranju Platforme ekonomskog oporavka kao dokumenta po kojem se gradi stabilna i čvrsta ekonomija.
Uzimajući u obzir sve postignuto, Ministarstvo ekonomskog razvoja je ostvarilo uspješne rezultate i stvorilo ambijent za dalji ekonomski rast i razvoj naše zemlje koji se suštinski ogleda kroz dostojanstven život i rad svih građana.
• Sažetak Izvještaja o radu MER-a za 2021. godinu možete preuzeti sa linka: https://www.gov.me/dokumenta/1d21a7e8-ba3d-453e-ace5-336a1aae869b

Provjerite slična mjesta

Predstavljen Plan spasa za Institut

‘’Parcijalna i ad hoc rješenja nijesu kvalitetna i održiva. Stečaj nije opcija, ali ni štrajk …