Tužilac uhapšen zbog stranaca, poznat je po tome što nije prijavio imovinu

Tužilac iz Budve Srđa Jovanović uhapšen je juče po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva – nezvanično je potvrđeno Pobjedi.

Kako Pobjeda nezvanično saznaje, njegove kolege prikupile su određena saznanja koja ga dovode u vezu sa zloupotrebom službenog položaja u slučajevima hapšenja dvojice stranih državljana.

Izvori biski istrazi navode da je Jovanović uhapšen zbog zloupotrebe prilikom hapšenja državljanina Albanije i Turske. Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru Srđa Jovanović uhapšen je zbog sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, saopštili su iz Specijalnog (SDT) i Višeg državnog tužilaštva (VDT). IZ SDT-a i VDT-a su kazali da je Jovanović uhapšen po nalogu postupajućeg specijalnog tužioca Miloša Šoškića, koji je, nakon saslušanja, donio rješenje o zadržavanju Jovanovića do 72 sata. – Po nalogu vršiteljke dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović istovremeno je formirana komisija koja će kontrolisati sve predmete kojima je bio zadužen S. J – kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Jovanović se sumnjiči da je zloupotrijebio službeni položaj i učinio krivično djelo iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Tim zakonom je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina za službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica ovlašćenja ili nevršenjem službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog.

Jovanović je 2020. godine, kako je utvrdila Agencija za sprječavanje korupcije, prekršio zakon jer nije prijavio imovinu na vrijeme, što je, kao javni funkcioner bio u obavezi da učini.

Službenici Agencije, kako se navodi u obrazloženju objavljenom na sajtu ASK, tražili su od Jovanovića da se izjasni zbog čega nije u zakonom predviđenom roku dostavio izvještaj o prihodima i imovini, a on im je odgovorio da se tek nakon poziva koji je dobio od Suda za prekršaje u Kotoru sjetio da nije ispunio zakonsku obavezu.

Jovanović je 2020. godine, kako je utvrdila Agencija za sprječavanje korupcije, prekršio zakon jer nije prijavio imovinu na vrijeme, što je, kao javni funkcioner bio u obavezi da učini.

Piše i da su službenici Agencije, kako bi donijeli zakonitu odluku, pregledali službenu evidenciju javnih funkcionera, pregledali Jovanovićev izvještaj, njegovo pisano obrazloženje koje je dao Agenciji, te da su došli do zaključka da mu je poziv da dostavi imovinu uredno poslat.

Nesumnjivo se utvrđuje da je Srđa Jovanović nakon isteka zakonskog roka, 31. marta dostavio Izvještaj o prihodima i imovini za 2019. godinu, pa je povrijedio član 23, stav 3 tačka 1, Zakona o sprečavanju korupcije – zaključeno je u tom dokumentu.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …