Udarne vijesti
Viele Euro Geldscheine

Parovi iz CG plaćaju surogat majke iz inostranstva: Cijene žestoke

Crnogorsko zakonodavstvo još uvijek ne poznaje mogućnost surogat majke, pa se tako sve više parova odlučuje da takvu uslugu plati van naše države putem agencija. Kao poželjna destinacija donedavno bila je Ukrajina, ali zbog ratnih dešavanja u toj zemlji sada je velika potražnja u Gruziji, koja ima istu legislativu o surogat majčinstvu kao Ukrajina. Cijene programa surogat majčinstva su visoke, kreću se od 35.000 do 60.000 eura.

Direktorica i vlasnica Fondacije “I ja imam pravo da budem mama” Žana Mihaljević kazala je, za Portal RTCG, da je zainteresovanost žena u Crnoj Gori za surogatsvom jako velika, te da se svakog mjeseca jave dva do tri para kojima je surogat majčinstvo neophodno.

Ukrajina je jedna od nekoliko zemalja u kojima je komercijalno surogatstvo pravno dozvoljeno zakonom, pa se parovi masovno odlučuju da surogat majku potraže u toj zemlji. Mihaljević objašnjava da od kako je u Ukrajini krenuo rat programi surogatstva su komplikovani i realizuju sa u vrlo otežanim okolnostima.

Teško je sada pronaći surogat majke koje su spremne da usred rata za druge porodice iznesu trudnoću

“Ne preporučujemo parovima koji nisu već program tamo započeli da ga započinju tamo. Za one za koje je to jedina opcija, programi se nastavljaju”, poručila je Mihaljević.

Objašnjava da im se javljaju roditelji koji su se na surogatstvo uputili preko drugih agencija koje im se čak ni na telefon ne javljaju od kako je rat počeo, pa trenutno pomažu i njima.

“Danas svjedočimo onom najgorem što nismo ni sanjali da u 21.vijeku može da se dogodi – ratu koji parališe život ne samo jedne zemlje i njenih stanovnika, nego utiče na cijeli svijet. Tako utiče i na živote ljudi kojima je jedina šansa da postanu roditelji putem surogat majčinstva. Niko se ovome nije nadao, ali nas je naučilo veoma važnoj školi – i te kako je važno kome ćete svoje povjerenje pokloniti, kojoj agenciji, kojoj klinici u inostranstvu, koja vas neće ostaviti na cjedilu čak ni ako počne rat”, govori Mihaljević.

“Ima puno zdravstvenih problema kod parova koji su indikacija za surogat majčinstvo” Mihaljević
Jednako važna destinacija koja ima istu legislativu o surogat majčinstvu kao Ukrajina je Gruzija, gdje je sada mnogo veća potražnja, zbog dešavanja u Ukrajini.

“Od kako je u Ukrajini krenuo rat, svi parovi koji su planirali da započnu proces surogatstva, iz svih zemalja svijeta, sada su nagrnuli u Gruziju kao najuređeniju destinaciju u zakonodavnom smislu”, kazala je Mihaljević.

Potražnja za surogat programima u Gruziji porasla i preko 200%

Mihaljević ističe da je potražnja za surogat programima u Gruziji porasla i preko 200%, što donekle usporava rad klinika i agencija u toj zemlji.

Cijene za ovu uslugu kreću od 35.000 do 60.000 eura i plaćaju se tokom perioda trajanja programa u 4 faze.

“Cijena programa surogat majčinstva je visoka, ali iz razloga što uključuje jedan kompletan proces kreiranja porodice koji u prosjeku traje oko 18 mjeseci – od momenta kreiranja embriona i prolaska vantjelesne oplodnje do momenta rođenja djeteta”, kaže Mihaljević.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …