Istraživanja pokazala: Crna Gora bogata gasom!

Dok nestašica gasa prijeti Evropi, Crna Gora, sve su prilike, imaće ovaj energent u obilnim količinama. Kako su za portal ADIRA kazali u Ministarstvu kapitalnih investiicija, prelimirani podaci ukazuju da u našem dijelu Jadrana ima gasa, koji bi mogao da se koristi narednih nekoliko decenija.

Na pitanje portala ADRIA da li ima optimizma da u crnogorskom dijelu Jadrana ima značajna količina gasa, iz Ministarstva kapitalnih investicija su potvrdno odgovorili.

“Da, postoji osnovan optimizam za značajne količine rezervi prirodnog gasa u našem podmorju. Preliminarni podaci nam ukazuju da postoji realna osnova za stabilno snabdijevanje crnogorskih energetskih objekata na gas za 25-30-godišnji period”, saopštili su nam iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Kada je u pitanju nafta situacija je drugačija.

“Konzorcijum Eni/Novatek je kompletirao duboku istražnu bušotinu i u fazi je pripreme završnog izvještaja koji treba da dostavi Upravi za ugljovodonike. Bušotina je nezvanično definisana kao suva. Na bazi odluke koncesionara isti je u obavezi da izbuši gasnu bušotinu do 1.500 metara ili da državi položi bankarsku garanciju od 12 miliona eura. Planirano je pokretanje aktivnosti u Energean-ovom bloku u narednom periodu”, objasnili su u MKI.

Takođe, oni su istali da je kompanija Energean, koja takođe planira istraživanja u Jadranu, pronašla potencijalnog partnera i u fazi su definisanja njihovog međusobnog odnosa.

Adria

Provjerite slična mjesta

Vuković: Uredićemo dvorišta svih škola i vrtića i kupiti minibuseve za prevoz učenika

Pokret „Svi za naš GRAD“ na čelu sa dr Ivanom Vukovićem, predstavio je juče samo …