Radulović: Manjinska Vlada nije evropska no interesna

Poslanici Pokreta za promjene (PzP) ne bi učestvovali na sjednici Skupštine na kojoj bi bilo govoreno o manjinskoj vladi ukoliko to ne bi bio dogovor koalicije “Za budućnost Crne Gore”, rekao je potpredsjednik te partije Branko Radulović za “Dan”.

– Sigurno da ne bismo prisustvovali sjednici ukoliko se zajednički ne dogovorimo. Ako se ne dogovorimo da prisustvujemo eventualnom zasjedanju Skupštine koje bi zakazao drugi potpredsjednik Ervin Ibrahimović i ukažemo na svu nelegitimnost, onda ne bismo ni mi sami prisustvovali Skupštini – precizirao je Radulović i dodao da će PzP u daljem radu svakako ukazivati javnosti da ta vlada nije evropska i reformska, već interesna.

On je ponovio da PzP ne podržava formiranje manjinske vlade i apelovao na sve partije pobjednice avgustovskih parlamentarnih izbora da učine sve kako bi se prevazišla kriza vlasti i formirala prava evropska vlada koja bi se bavila ekonomskim oporavkom i ukupnom stabilizacijom Crne Gore.

Radulović je istakao da ne podržava učešće Socijaldemokratske partije (SDP) u manjinskoj vladi, ocijenivši da je ta ideja prerasla u svoju suprotnost.

– Našli smo se u bezizlaznoj situaciji i treba da se saberemo oko zajedničke evropske platforme koja bi se bavila ekonomskim oporavkom, revizijom prošlosti i tranzicije od autokratije ka funkcionalnoj demokratiji, tranzicionom pravdom, stvaranjem nove ekonomske politike, novim reformama u sektorima, novom evropskom integracijom u kojoj bi naši interesi bili istaknuti – kazao je Radulović.

On je naglasio da ovakva Evropa i “ona koju mi želimo” nisu iste i ocijenio da Evropska unija kao jedinstveni subjekt treba da se konsoliduje i da stvarno i suštinski podrži Zapadni Balkan.

– Crna Gora se nalazi u izuzetno složenoj situaciji i sada čini sve napore da prevaziđe situaciju u kojoj oni koji su je razbijali, krali i razdvajali trideset godina sada treba da budu mirotvorci. To je šizofrena situacija iz koje treba izaći razumom političke elite koja je izborila pobjedu na izborima avgusta 2020. godine – rekao je Radulović.

Po njegovom mišljenju, postizborna koalicija GP URA, Socijalističke narodne partije, Demokratske partije socijalista i manjinskih partija uopšte nije evropska, nego interesna i antievropska.

– Imajući u vidu veoma složenu situaciju, Crnoj Gori treba evropska i reformska vlada sa punim ili ograničenim mandatom, koja će se baviti donošenjem izbornih zakona, ustavnim promjenama i svim što je u ovom momentu potrebno. Mi smo za to da se pobjednici avgustovskih izbora ponovo okupe oko zajedničkih ciljeva i probaju da deblokiraju vlast. Ukoliko bude formirana vlada sa DPS-om, ništa se neće postići jer ta partija neće dozvoliti da se bilo šta učini protiv njihovih ogromnih grijehova. I zato sve te druge vlade koje se pominju, poput vlade nacionalnog jedinstva, koncentracione, tehničke i tome slično, smatram gubitničkim varijantama. Za mene postoji samo reformska jaka vlada sa mandatom koji bismo dogovorili. Sa takvom jednom jakom platformom treba da izađemo prema pobjednicima izbora. Ne mogu državu spasavati kriminalac i pošten čovjek zajedno i ne može pravnu državu da štiti onaj koji je tu državu iskoristio da je opljačka – istakao je Radulović.

Provjerite slična mjesta

MANS protiv usvajanja rebalansa budžeta

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora pozvala je poslanike da ne usvoje rebalans budžeta kojim …