Ova država pred bankrotom, čuva novac za hranu i lijekove

Šri Lanka je upozorila povjerioce na moguće neizvršenje obaveza i obustavljanja plaćanja nekih inostranih dugova, što je vanredan korak koji je preduzet da bi se očuvale sve manje zalihe dolara za uvoz hrane, goriva i lijekova.

Sva neizmirena plaćanja vlasnicima obveznica, bilateralnim kreditorima i institucionalnim zajmodavcima biće obustavljena do restrukturiranja duga, saopštilo je juče tamošnje Ministarstvo finansija, prenosi Bloomberg.

Vlada preduzima vanrednu mjeru samo kao krajnju opciju kako bi se izbjeglo dalje pogoršanje finansijske situacije”, navodi se u saopštenju. Ekonomska kriza u Šri Lanki počela je nakon nemogućnosti uvoza osnovne robe iz inostranstva pošto je pandemija uticala na pad prihoda od turizma i prinosa iz inostranstva.

Vlada je najavila neplaćanje spoljnog duga, koji ukupno iznosi 51 milijardu dolara, dok čeka spas od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s kojim su razgovori u toku, prenosi Reuters. Ova najava mogla bi da poveća pritisak na predsjednika Gotabaju Radžapaksu da podnese ostavku. On je dosad odolio masovnim protestima građana zbog visoke inflacije od 20 odsto i svakodnevnih višečasovnih restrikcija električne energije. Vladajuća stranka izgubila je većinu u parlamentu, a pregovori sa MMFom biće dodatno odloženi.

Analitičari navode da je tržište očekivalo da će doći do ovog neplaćanja. Devizne rezerve Šri Lanke prošlog mjeseca pale su za 16 odsto na 1,94 milijarde dolara. Kako prenose mediji, Šri Lanka treba da plati 36 miliona dolara do 18. aprila na ime kamata na obveznice iz 2023. godine, kao i još 42,2 miliona dolara za kamate na obveznice iz 2028. godine. Državna obveznica od milijardu dolara dospijeva na naplatu 25. jula.

Ekonomska kriza evoluirala je u politički zastoj, potencijalno komplikujući napore da se pregovara o pomoći, a predsjednik je rekao da neće podnijeti ostavku pod bi lo kakvim okolnostima. U proteklih nekoliko sedmica nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je pokušajima upada mase u kuće članova administracije i bezbjednosne snage su rastjerale demonstrante suzavcem i gumenim mecima.

Šri Lanka je zatražila ublažavanje dugovanja od Indije i Kine, ali su obje zemlje, umjesto toga, ponudile dodatne kredite za kupovinu robe. Ova zemlja je visoko zavisna od uvoza i prihodi su zavisni od kretanja na svjetskom turističkom tržištu. Na primjeru ove zemlje najbolje se vidi kolike posljedice na geografski udaljene dijelove svijeta mogu izazvati ekonomski poremećaji u jednom dijelu svijeta, trenutno u Ukrajini.

Tanjug

Provjerite slična mjesta

Vuković: Uredićemo dvorišta svih škola i vrtića i kupiti minibuseve za prevoz učenika

Pokret „Svi za naš GRAD“ na čelu sa dr Ivanom Vukovićem, predstavio je juče samo …