Osim papira, investitoru problem prave i komšije

Vjerski objekat u ulcinjskom Štoju gradi se bez dozvole, jer je trenutno zakonski drugačije nemoguće, potvrdili su nam iz Islamske zajednice i NVO Hajriz koja finansira izgradnju objekta. Mještani koji se bune, kažu, da će buduća džamija tokom ljetnje sezone praviti gužvu u njihovoj ulici. Oni koji žele džamiju tu, tvrde da je u pitanju osveta osobe koja je željela da kupi plac na kojem vjernici grade objekat za džumu.

Nakon što su poslali zahtjeve na relevatne adrese kako bi dobili dozvolu za izgradnju vjerskog objekta, islamska zajednica i NVO Hajriz počeli su sa zidanjem džamije. Iako većina objekata u Štoju, kako kažu, nema građevinsku dozvolu, oni tvrde, imaju drugačiji tretman.

“Mi ćemo biti ti koji će ići u skladu sa zakonom, ali ovdje bojim se da ćemo morati da prekršimo zakon jer ne postoji mogućnost da nastavimo gradnju, ako budemo čekali DUP, biće 5 godina”, kazao je Zeka Zekić NVO Hajriz.

Nakon što je inspekcija zaustavila radove i najavila rušenje objekta jer investitor nema građevinsku dozvolu, iz islamske zajednice objašnjavaju.

“Ovaj objekat ima i nema dozvolu, radi se na ranijem objektu koji je imao dozvolu, i nije riječ o novom građenju iako izgleda, nego o prenamjeni”, poručio je advokat Velija Murić.

Osim papira, investitoru problem prave i komšije koje smatraju da objektu tog tipa nije mjesto u njihovoj ulici.

“Tijesno, kuća na kuću, ovo je turističko mjesto, ja ne znam ja nisam protiv dzamije”, kazala je mještanka Refija Kolić.

Zastupnik islamske zajednice tvrdi da su lični interesi razlog zbog kojeg se osporava gradnja džamije.

I dok čekaju da se riješi pitanje nastavka radova ili mogućeg rušenja već izgrađenog, vjernici očekuju samo jednak tretman.

“Ako krenu, neka krenu od početka, ako sruše 5.000 objekata, neka i naša 5.001 bude srušena”, poručio je Zekić.

Ono što je sigurno da je prvi čovjek Ulcinja dao mišljenje da je izgradnja džamije u Štoju od javnog interesa. U Ministarstvu prostornog planiranja čekaju usvajanje DUP-a kako bi izdali rješenje za izgradnju. A dok se to čeka, Ministarstvo pravde poziva na senzibilitet prema vjerskim zajednicama. Hoće li inspekcija insistirati na rušenju, nije poznato jer je rok za izvršenje naredbe istekao prije dva dana i čeka se odluka nakon žalbe.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …