Detalji istrage protiv policajca Lalovića: Informacije iz suda dolazile do kriminalaca

Pripadnik Uprave policije (UP) Darko Lalović i Nikšićanin Branislav Karadzić, uhapšeni 15. decembra prošle godine zbog sumnje da su dio kriminalne grupe koja je organizovala ranjavanje novinarke Olivere Lakić 8. maja 2018. godine, naredbom o proširenju istrage sumnjiče se i za šverc više od 500 kila marihuane, a Lalović i za nedozvoljeno držanje oružja.

Lalović koji se poslednjih dana u medijima povezuje i sa kriminalnim aktivnostima, koje je navodno preduzimao i sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, Miloš Medenica bio je raspoređen u Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata i zadužen za njenu bezbjednost.

U naredbi o proširenju istrage osnovano se sumnja da je zasad nepoznato lice formiralo kriminalnu organizaciju, koja je u svom radu za komunikaciju i koordinaciju aktivnosti između organizatora i pripadnika koristila kriptovane mobilne telefone – aplikaciju SKY, a koja je formirana radi vršenja neograničenog broja krivičnih djela ubistvo, teška tjelesna povreda, neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga i drugih krivičnih djela, čiji član je između ostalih lica protiv kojih se već vodi istraga, postao i osumnjičeni D.L. kao i osumnjičeni B.K.

Okrivljenima se stavlja na teret da su tokom 2017. godine pa nadalje, na teritoriji Crne Gore postali pripadnici kriminalne organizacije, koju je stvorilo za sada neidentifikovano lice, a koja je stvorena sa ciljem vršenja krivičnih djela.

– Pored osumnjičenih Lalovića i Karadzića, te drugih za sada neidentifikovanih lica, pripadnici su postali i okrivljeni R.G., B.F., K.F., B.V., B.L. i V.D., pri čemu je svaki pripadnik kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu.

Navodi se da je N.N. lice kao organizator kriminalne organizacije, radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja neodređenog broja krivičnih djela ubistvo iz čl. 143 KZ CG, teška tjelesna povreda i krivičnih djela nedozvoljeno držanje oružja te promet opojnih droga za sebe odredilo da planira izvršenje krivičnih djela, daje uputstva i naredbe, da sam vrbuje članove kriminalne organizacije, organizuje i koordinira djelovanje članova kriminalne organizacije i obezbjeđuje materijalna sredstva.

Okrivljeni Lalović je, kako se sumnja, prihvatio da izvršava uputstva i naredbe koja su mu prenešena direktno ili preko drugih članova kriminalne organizacije – da preuzima i čuva oružje, municiju i eksplozivna sredstva namijenjena za izvršenje krivičnih djela, da prati pripadnike suprotstavljenih kriminalnih organizacija i da o tome obavještava članove kriminalne organizacije.

Lalovićev zadatak je bio, kako se navodi, i da stupa u kontakt sa nosiocima pravosudnih funkcija u cilju provjera statusa optužnica podnijetih od strane tužilaštva protiv pripadnika kriminalne organizacije i da o tome obavještava pripadnike kriminalne organizacije protiv kojih su optužnice podignute, da stupa u kontakt sa nosiocima pravosudnih funkcija, službenicima i savjetnicima u sudovima i službenicima Ministrastva unutrašnjih poslova, Uprave policije u cilju provjera sticanja uslova za dobijanje uslovnih otpusta pripadnika kriminalne organizacije, a vezano za ispunjenje uslova za dobijanje uslovnog otpusta u vezi sa pravosnažnim sudskim odlukama donesenim od strane nadležnih sudova protiv pripadnika kriminalne organizacije te da izvještava druge pripadnike kriminalne organizacije o licima koja su privedena u sud radi određivanja pritvora.

Postoji osnovana sumnja da je Lalović 26.1.2021.godine u Podgorici, zajedno sa Karadzićem, sa umišljajem bitno doprinio izvršenju krivičnog djela – uklanjanjem prepreka za njegovo izvršenje tako što je neovlašćeno radi prodaje kupio, držao i prenosio marihuanu.

On je zajedno sa zasada nepoznatim pripadnikom kriminalne organizacije od N.N. lica, neovlašćeno kupio i držao 554.113,66 grama koju je zajedno i po prethodnom dogovoru sa optuženim M.V. i S.L. prenosio u Italiju radi dalje prodaje.

EUROPOL je nadležnima dostavio izvještaj o presretnutim komunikacijama putem aplikacije za mobilni telefon SKY ECC, koji je koristio osumnjičeni D.L. u vrijeme izvršenja predmetnog krivičnog djela. Iz dostavljenih komunikacija jasno se zaključuje o postojanju osnovane sumnje da je korisnik aplikacije SKY sa šifrom PCUA8J, upravo osumnjičeni Lalović, piše u naredbi.

Dan

Provjerite slična mjesta

Đurović: Sudije Ustavnog suda biraćemo prije lokalnih izbora

Predjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je parlament danas pokazao da funkcioniše. “Vezano za …