Udarne vijesti

SAD uvode sankcije Svetozaru Maroviću

Američki Stejt department uveo je sankcije protiv nekadašnjeg predsjednika Srbije i Crne Gore, Svetozara Marovića, zbog, kako je saopšteno, destabilišućeg i korputivnog djelovanja u regionu Zapadnog Balkana.

Pored Marovića, današnjim sankcijama obuhvaćeni su i Nikola Gruevski i Sašo Mijalkov (S. Makedonija), Akif Rakipi i Ili Ndroki (Albanija), Asim Sarajlić i Gordana Tadić (BiH).

Ovakvo djelovanje podriva vladavinu prava, ekonomski rast i ljudima u državama regiona uskraćuje mogućnosti i stabilnost. Ljudi koji su danas obuhvaćeni sankcijama prestavljaju ozbiljnu prijetnju po regionalnu stabilnost, povjerenje u institucije i aspiracije onih koji žele demokratsku i pravičnu vladavinu u regionu Zapadnog Balkana – saopštio je zamjenik sekretara u američkom ministarstvu finansija, Brajan Nelson.

Marović, koji je bio i zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista, uhapšen je 2015. godine zbog sumnje da je učestvovao u nizu koruptivnih radnji u Budvi.

On je, po optužnici, koristio svoj uticaj kako bi ostvario nezakonitu dobit, a na štetu države Crne Gore, koja je iznosila skoro 13 miliona eura.

Marović je 2016. godine potpisao sporazume o priznanju krivice i osuđen je na kaznu zatvora. Marović je, u međuvremenu, pobjegao u Srbiju, a Crna Gora i dan danas čeka na njegovo izručenje.

Kao rezultat današnjih sankcija, između ostalog, biće oduzete sve nekretnine i blokirane kompanije koje pojedinci pod sankcijama imaju u Sjedinjenim državama.

Iz Crne Gore, na ažuriranoj listi, američkog ministarstva finansija nalazi se i nekadašnji general-pukovnik Jugoslovenske narodne armije i haški osuđenik, Pavle Strugar.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …