Šćuric: Nepošteno da direktor traži bonuse a ostvario milionske gubitke

Prošlogodišnji gubitak od pet miliona eura crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika To Montenegra je katastrofalan rezultat za tako malu kompaniju, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu regionalni stručnjak za avio-saobraćaj, hrvatski vazduhoplovni analitičar, Alen Šćuric. On je siguran da će gubitak To Montenegra ove godine biti veći i da kompanija neće moći poslovati bez državne pomoći. Šćuric je upozorio da je to što crnogorska nacionalna avio-kompanija dočekuje predstojeću turističku sezonu bez izvršnog direktora ,,istinska katastrofa“ za To Montenegro i Crnu Goru kao turističku destinaciju.

Gubitak od pet miliona eura je katastrofalan rezultat za tako malu kompaniju. Pa oni su zapravo letjeli sa jednim avionom cijele godine, tek dva mjeseca letjeli su sa drugim avionom. To je ogroman novac. Da Er Srbija ima ekvivalentan gubitak bila bi u minusu 100 miliona eura. Sigurno da će i ove godine biti gubitak i budite sigurni da će on biti i veći – kazao je Šćuric Pobjedi.

Puno novca za malu kompaniju
On smatra da To Montenegro nikada neće moći poslovati bez državnog novca.

Ta kompanija je jednostavno premala da bi bila profitabilna, sezonalnost u Crnoj Gori je ogromna i sezona jako kratko traje. Kompaniji će trebati bar pet do sedam miliona eura, na godišnjem nivou u idućih dvije godine što je enormno velik novac za tako malu kompaniju – istakao je Šćuric.

Komentarišući to što crnogorska nacionalna avio-kompanija predstojeću turističku sezonu dočekuje bez izvršnog direktora, nakon što je Predrag Todorović podnio ostavku i napuštio kompaniju, Šćuric je ocijenio da je to istinska katastrofa za kompaniju To Montenegro i da trenutna vršiteljka dužnosti izvršne direktorice To Montenegra ne može ozbiljno pregovarati sa poslovnim partnerima i ne može kvalitetno pripremiti sezonu. – Da Crna Gora i požuri te postavi novog izvršnog direktora To Montenegra on neće preuzeti funkciju do kraja maja. A to znači da će još jedna sezona otići u nepovrat – rekao je Šćuric.

Nepošten odnos bivšeg direktora
On smatra da je Todorović postupio krajnje nepošteno prema kompaniji. – Ako je već želio podnijeti ostavku to je trebalo da napravi u oktobru prošle godine da se kompanija stigne srediti do kraja godine i da novi izvršni direktor postavi sezonu. Ovo je krajnje nemoralno i neprihvatljivo po sudbinu kompanije. To Montenegro je imao ogroman gubitak u prošloj godini, ne može sebi dozvoliti još jednu takvu godinu. A evidentno je da je kompanija stala sa najavama novih linija i da se doslovce ništa novo ne dešava. Vrlo loše za kompaniju i za Crnu Goru – upozorio je Šćuric.

Todorović je 21. februara podnio bordu To Montenegra zahtjev za sporazumni raskid ugovora o radu, navodeći da to čini iz ličnih razloga, a kompaniju je napustio 31. marta nakon što je godinu proveo na njenom čelu. On je na toj poziciji primao 4.400 eura mjesečno i 1.000 eura za stan. Odrekao se svih prava ugovora u preostalom trajanju ugovora od tri godine, uključujući i otpremninu od 100.000 eura. Tražio je, međutim, da mu se do isteka otkaznog roka izmire sve obaveze po ugovoru o radu, što uključuje bonuse na koje je ostvario pravo u prošloj godini.

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …