Udarne vijesti

Ratković: Jedna stvar je od presudne važnosti za turističku sezonu

Turistička sezona samo što nije počela, očekuje se oporavak, međutim bez stabilne države, odnosno njenih vitalnih institucija (vlada, parlament, sudstvo i tužilaštvo, centralna banka, zdravstvo i osiguranje…) nije moguće uspješno funkcionisanje privrede, a posebno turističke – upozorava dr Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve.

On je za Pobjedu kazao da su nam skoro dvije godine većina institucija u stanju paralize i pod nelegitimnim i nezakonitim uticajem inostranog faktora iz političke, državne, medijske i crkvene sfere.

Reforme

Potrebno je hitno uspostavljanje legitimne privremene vlade conditio sine qua non stabilizacije privrednih i turističkih tokova i pripreme za slobodne izbore u uslovima reformisanog izbornog zakonodavstva po evropskom modelu. Lokalni izbori su zakazani za jun, tako da će predsezona i početak glavne turističke sezone biti obilježeni izbornom atmosferom – kaže Ratković.

Napominje da ćemo opet turiste čekati pored glasačkih kutija i uz uobičajene izborne tenzije, što nije odlika ljubaznih domaćina.

Ali nije nam prvi put. Dakle, što prije izabrati vladu i kompletirati institucije, kako bi proradio sistem upravljanja državom i aktivna makroekonomska politika. Važno je da se ta stabilizacija desi u roku od mjesec, kako bi se posvetili pripremi za sezonu 2023. godine, odnosno za adekvatan nastup na organizovano evropsko turističko tržište, jer su narednih tri do pet mjeseca ključni za uspjeh organizovanog turizma iduće godine – poručuje Ratković.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …