Ursula von der Leyen posjetila Zelenskog u Kijevu i uručila mu upitnik za ubrzano članstvo u EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost Josep Borell posjetili su Kijev prilikom čega su ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom uručili upitnik koji je Ukrajini potreban za ubrzano članstvo u EU.

Taj upitnik predstavlja “važan korak” prema članstvu u bloku, a Von der Leyen je danas svečano uručila Zelenskom dokumentu koji im je potreban kao dio dugotrajnog procesa članstva.

“Ukrajina pripada evropskoj porodici. Čuli smo vaše zahtjeve jasno i glasno. I danas smo ovdje da vam damo prvi pozitivan odgovor”, rekla je ona novinarima u Kijevu.

Prilikom uručenja upitnika kazala je “U ovoj omotnici, dragi Volodimire, nalazi se važan korak prema članstvu. Ovaj upitnik je temelj naše rasprave u nadolazećim sedmicama. Ovdje počinje vaš put prema Evropi i EU”.

Dodala je još kako se nada da će njih dvoje blisko sarađivati kako bi upitnik mogao biti ispunjen u narednih nekoliko sedmica, a Zelenski se našalio da će odgovori biti spremni za sedam dana.

Klix

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …