Udarne vijesti

Regulatorna agencija za energetiku počela kontrolu CEDIS-a

Regulatorna agencija za energetiku počela je sprovođenje nadzora nad Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom kojim će se utvrditi stvarni troškovi i prihodi te državne kompanije u prošloj godini, saopšteno je Pobjedi iz RAE.

Reakcija REGAGEN-a uslijedila je nakon što je objavljeno da će EPCG pokriti 10,9 miliona eura gubitka CEDIS-a iz prošle godine.

Nadzor prije svega podrazumijeva utvrđivanje činjenica kako bi se uopšte mogla sprovesti analiza poslovanja CEDIS-a u 2021. godini, i to u odnosu na njegove stvarne troškove i prihode. Kako finansijski iskaz CEDIS-a za prošlu godinu nije javno dostupan, uspostavili smo direktan kontak sa kompanijom i očekujemo dostavljanje neophodnih podataka – kazali su iz agencije, ne precizirajući šta pokazuju njihove trenutne projekcije.

Sporna odluka
Odluku da se iz dobiti EPCG pokrije gubitak njene ćerke firme donijela je Vlada na elektronskoj sjednici prošlog petka. Tome se protivilo Ministarstvo kapitalnih investicija u kojem smatraju da se time šteti državnom budžetu jer se gube poreski i prihodi od dividende. Odluka je na štetu i manjinskih akcionara EPCG kojima se smanjuje dividenda. EPCG je u prošloj godini imala 45 miliona eura dobiti.

Iz CEDIS-a su nakon toga saopštili da je uzrok njihovog lošeg poslovanja drastično povećanje cijena električne energije u prošloj godini koje je dovelo do većih troškova. Oni kupuju struju kojom pokrivaju komercijalne gubitke.

Sa druge strane, iz opozicije tvrde da je CEDIS, koji je monopolista na tržištu, u minusu zbog partijskog zapošljavanja i nestručnosti rukovodstva koje je propustilo da prošle godine kupuje struju u periodu kada je cijena bila povoljnija. Opozicija traži i da SDT ispita odluku da EPCG pokrije gubitak CEDIS-a.

Na pitanje zbog čega je CEDIS u prošloj godini kupovao struju na dnevnom nivou kada su potrebe države bile poznate mnogo ranije, iz REGAGEN-a su Pobjedi kazali da je kompanija obavezna da struju nabavlja na način propisan zakonom, u transparentnom postupku.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …