Crna Gora: Svadbi manje, i skuplje tri eura po gostu

Zbog skoka cijena namirnica, mladenci u restoranima moraju platiti do tri eura više po gostu. Menadžeri nekoliko ugostiteljskih objekata u crnogorskim opštinama, kazali su Portalu RTCG da je poskupljenje svadbenih paketa uslovilo i smanjen broj veselja.

Jedan popularni restoran u Podgorici poznat po organizovanju vjenčanja i drugih zabava, morao je povećati cijene paketa dva eura po osobi.

“Poskupljenje je simbolično u odnosu na to koliko plaćamo namirnice. Najjeftiniji paket za svadbe sada je 25 eura, dok je najskuplji 60”, kazao je za Portal RTCG.

Podaci Monstata pokazuju da su potrošačke cijene u februaru više 6,7 odsto nego lani. Hrana i bezalkoholna pića skuplja su 13,1 odsto, a alkohol i duvan 3,2 odsto. Samo za ulje potrebno je izdvojiti 41,7 odsto više novca, dok je meso skuplje 6,1 odsto u odnosu na februar prošle godine.

Restoran u kojem Bjelopoljci rado izgovaraju “DA” povećao je cijenu “stolice” na vjenčanju za tri eura.

“Morali smo da poskupimo najviše zbog cijene ulja i mesa. Samo goveđi pršut sada košta 20 eura. Ovo je najmanje što smo mogli da korigujemo cijene”, kazala nam je menadžerka.

Paket po osobi u tom restoranu kreće se od 22 do 30 eura.

Rekla je zbog toga imaju i manji broj svadbi.

“Prethodnih godina u ovo vrijeme bilo nam je popunjen svaki vikend do ljeta. Sada imamo dosta slobodnih termina”, kazala je menadžerka.

Ilustracija (Foto: Pixabay) Ilustracija (Foto: Pixabay)
Kada je riječ o Baranima, u jednom poznatom restoranu još slave po starim cijenama. Međutim, to neće potrajati.

“Mi smo uvijek uzimali kvalitetnije namirnice koje smo skuplje plaćali. U novom meniju smo pokušali da izbjegnemo namirnice koje su najviše posklupile, međutim, pošto to nije održivo, planiramo da u skorije vrijeme povećamo cijene”, kazao je vlasnik jednog barskog restorana.

Restoran nadomak Podgorice zarađuje manje iako svadbene pakete naplaćuje više.

“Prije korone, 2019. godine imali smo svadbe svakog vikenda, sada ih je mnogo manje. U maju imamo ili subota ili nedjelja, a ranije su bila popunjena oba dana vikenda”, kazao nam je menadžer.

Njihove cijene sada su više za dva eura.

“Najjeftiniji paket nam je 27, a najskuplji 42 eura”, kazao je on.

Prema podacima Monstata usluge hotela i restorana skuplje su 4,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Mladencima ostaje da razmisle isplati li im se “stati na ludi kamen” u doba inflacije ili da se nadaju da će gosti biti toliko darežljivi i da barem nakon svadbe neće biti u finansijskom minusu.

Provjerite slična mjesta

Pravnici otkaz nakon što je prijavila direktora

Dugogodišnja službenica Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) Gordana Šoškić tvrdi da je ostala …