Udarne vijesti

Krivokapić i Lajčak ocijenili: Izbori najdemokratskiji izlaz iz krize

Na sastanku predsjednika Vlade prof. dr Zdravka Krivokapića sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd – Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom ocijenjeno je da se u kontekstu novih geoplitičkih okolnosti osjeća težnja ka ubrzanju integracija regiona u Evropsku uniju, kao i da je Crna Gora idealan kandidat da se pokaže da integracije mogu biti ubrzane.

U skladu s tim, izraženo je zadovoljstvo činjenicom da će zapadni Balkan biti i dalje visoko pozicioniran na agendi EU.

Uključenje u Evropsku uniju glavni je cilj Crne Gore, ali da bi se u tom procesu napredovalo neohodno je da država bude stabilna.

Politička situacija, blokada institucija i hazarderska manjinska Vlada, konglomerat koji se ne može ujediniti, jer nema kohezivnu vezu, samo idu u prilog što hitnijem raspisivanju izbora kao jedinom demokratskom izlasku iz ove situacije, rekao je Krivokapić, dodajući da ova Vlada ima kapacitet za pripremu tih izbora.

Priča o manjinskoj vladi, kako tvrdi, samo je dodatno destabilizovala zemlju, čak je i pojačala krizu, jer je u kontekstu ratnih dešavanja u Ukrajini došlo do jačanja nacionalizama, oličenih u DPS-u i DF-u.

Svaka polarizacija u društvu je loša i može voditi eskalaciji sukoba.

U Crnoj Gori trenutno se prepliću četiri krize: politička, ekonomska, energetska i kriza hrane. Kako bismo išli u smjeru rešavanja komplikovane situacije, a ka ubrzanim integracijama ka EU, ni tehnička Vlada ne bi mogla biti izlaz iz situacije, s obzirom da bi za njeno formiranje bio neophodan Lex Specialis, objasnio je premijer, dodajući da bi najbolje i najpoštenije rješenje bilo raspisivanje izbora.

Crna Gora nema vremena za političke igre i najbolji trenutak je da vanredni parlamentarni izbori budu u istom vremenu kad i lokalni, rekao je premijer.

Lajčak je izrazio punu podršku Crnoj Gori, rekavši da želi proevropsku Crnu Goru i da je isključivo na našoj državi da riješi svoju krizu, ističući da su izbori najdemokratskiji način.

Crnogorski premijer i visoki evropski diplomata razgovarali su na marginama Delfi ekonomskog foruma, koji se održava u Grčkoj.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …