Udarne vijesti
spajic

Spajić: Uz blokčejn rame uz rame sa svjetskim liderima

“Boravak svjetskih stručnjaka u oblasti kriptovaluta i blokčejn tehnologije je izuzetan doprinos razvoju Crne Gore, kroz približavanje ove oblasti građanima, ali i uspostavljanju zakonodavnog okvira koji će omogućiti da na najbolji način iskoristimo ovu tehnologiju. Široka primjena blokčejna nam daje prostor da sustignemo svjetske lidere i pozicioniramo Crnu Goru u sam vrh”.

Ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić održao je juče panel “Budućnost Sad! Nova era crnogorskih finansija”, u kom su učestvovali eminentni svjetski stručnjaci. Vitalik Buterin, osnivač Eterijuma, Vlad Zamfir, glavni istraživač Eterijuma i Boris Mamlyk, međunarodni profesor prava došli su da pomognu MFSS pri izradi zakonske regulative o kripto valutama i blokčejnu, neophodne za privlačenje investicija u ovom sektoru.

Ključno pitanje panela, ali i rada na zakonu, bilo je kako blokčejn može pomoći Crnoj Gori.

Osnivač Eterijuma Vitalik Buterin poručio je da Crna Gora mora imati dobru legislativnu osnovu, kao i kapacitete za edukaciju mladih generacija, kako bi građani osjetili korist od ove tehnologije. Spajić je napomenuo da se intenzivno radi na obje inicijative.

Ministar Spajić istakao je da je potrebno predvidivo i stabilno okruženje i otvaranje prostora za razvoj i upotrebu blokčejna u Crnoj Gori, a sve u cilju da od toga korist imaju, kako naši građani, tako i cijeli svijet. Takodje, naglasio je da je u proteklom periodu napravljen ozbiljan iskorak kako bismo zakonom u ovoj oblasti postavili Crnu Goru na svijetsku kripto mapu.

On je zahvalio gostima na nesebičnoj podršci koju pružaju Crnoj Gori i publici koja je aktivno učestvovala sa pitanjima na ovom panelu.

„Hvala našim uvaženim gostima na podršci našem putu da sve raspoložive resurse stavimo u službu životnog standarda građana.”

Ovim putem se izvinjavamo svim zainteresovanima koji su pratili link uživo, naročito medijima, zbog tehničkih problema koji su se desili u toku prenosa i obavještavamo da se video sa panela nalazi na linku: https://www.youtube.com/watch?v=au3kPeEIl3c