Udarne vijesti

Vujović: Koncept skraćene manjinske Vlade poguban za građansko ustrojstvo

Koncept manjinske vlade za koji se zalaže SNP, u kome mogu da participiraju samo nacionalne partije manjina, a od građanskih samo Ura, pokušaj je jačanja nacionalnog u odnosu građanski koncept organizacija partije – ocijenio je za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring.

Vujović kaže da je partijski interes jasan – da se SNP predstavi kao jedina prosrpska partija koja može biti dio vlasti, da se partije nacionalnih manjina distanciraju od građanskih, te da im uzmu jedan dio biračkog tijela, a da se Ura pozicionira kao jedina građanska partija koja može biti dio vlasti.

Time bi se uticalo da se dodatno smanji koalicioni kapacitet građanskih partija, osim Ure, te se i nakon novih izbora pokuša legitimisati koncept da su manjinske vlade redovno stanje u crnogorskom parlamentarizmu – kaže Vujović.

Prema njegovim riječima, manjinske partije pokušavaju da iskoriste momenat, da homogenizuju svoju nacionalnu grupaciju te da je trajno odvoje od građanskog koncepta.

Ovaj proces koji podstiču Ura i SNP ima srednjeročno pogubne posljedice za građanski koncept ustrojstva Crne Gore. To će izazvati jačanje procrnogorske nacionalne dimenzije kod drugih partija, te pojačavati etničku distancu među crnogorskim građanima. Partijska scena će se sve više svoditi na mnoštvo nacionalnih i poneku građansku partiju. Sve je to već viđeno u Bosni i Hercegovini – istakao je Vujović.

Na pitanje da li nedavni izbori u Beranama i Ulcinju ukazuju na ,,bosnizaciju“ crnogorskog društva, tj. dijeljenje na kantone po nacionalnoj osnovi, s obzirom na to da u tim opštinama dominiraju nacionalne partije – u Beranama srpske, a Ulcinju albanske, Vujović je podsjetio da su srpske partije u Beranama ponovo dobile značajan broj glasova, dok je DPS značajno pao. Vujović kaže da u toj opštini preovladavaju srpske, u Ulcinju albanske partije.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …