Picula žestoko protiv da izbjeglice iz SFRJ glatko dobiju CG državljanstvo

Poslanici Evropskog parlamenta podnijeli su 236 amandmana na nacrt izvještaja za Crnu Goru, koji je predstavljen prošlog mjeseca u Strazburu. U amandmanima se, između ostalog, apeluje na snažniji dijalog političkih aktera u cilju napretka zemlje, upozorava na ruski uticaj u Crnoj Gori i poziva na što skorije formiranje vlade.

Izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula, u amandmanima koje je podnio, naveo je da najoštrije osuđuje odluku premijera Zdravka Krivokapića o mijenjanju pravila za dobijanje crnogorskog državljanstva, koja je donesena na kraju njegovog mandata bez, kako je naveo u podnesenom amandmanu, širih konsultacija sa nadležnim institucijama.

– Izražavam ozbiljnu zabrinutost zbog povećanog broja zahtjeva za crnogorsko državljanstvo nakon te odluke – naveo je Picula.

Kazao je i da oštro osuđuje takozvanu šemu „zlatnog pasoša“ i žali zbog njenog produženja do decembra 2022.

– Apelujem na Crnu Goru da preduzme više akcija za sprečavanje pranja novca i naglašavam da državljanstvo kroz ulaganje nosi sigurnosne rizike i potencijal za korupciju, pranje novca i utaju poreza – istakao je Picula.

U podnešenim amandmanima, Picula navodi da je period nakon izbora 2020. bio obilježen dubokom polarizacijom između nove vladajuće većine i opozicije, kao i unutar vladajuće većine, te da bojkoti i nedostatak konstruktivnog angažmana svih parlamentarnih aktera ometaju donošenje odluka u parlamentu.

Više poslanika EP pozvalo je na što skorije formiranje vlade i izbor novog predsjednika parlamenta u skladu sa Ustavom, demokratskim normama i proevropskim težnjama ogromne većine crnogorskih građana.

Pozivamo odgovorne zainteresovane strane da prestanu da blokiraju parlament i omoguće što skorije formiranje nove vlade i izbor novog predsjednika parlamenta u skladu sa Ustavom, demokratskim normama i proevropskim težnjama ogromne većine crnogorskih građana. Pozivamo političke stranke i njihove izabrane predstavnike da izraze protest u okviru institucionalizovanih demokratskih procedura u Skupštini umjesto da pozivaju ljude na ulice radi eskalacije tenzija – navodi se u amandmanima.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

DEMOKRATE: Đurović spašena glasovima DPS-a

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je da je predsjednica Skupštine Danijela Đurović ostala …