Udarne vijesti

Mobilni operateri zaradili preko 23 miliona eura, zaposlili još 104 radnika

Prihodi telekomunikacionih kompanija su se prethodne 2021. godine vratili se skoro na nivo iz predkrizne 2019. godine, piše portal Bankar. Ukupni prihodi tri kompanije prešli su cifru od 206 miliona eura i bili skoro 13 miliona eura veći nego godinu ranije. Takođe, svi operateri su zabilježili povećane prihode u svojim knjigama.

Kako su pokazale analize, najveće prihode zabilježila je kompanija Mtel, koja ujedno ima i najviše aktivnih mobilnih kartica, ali i najviše aktivnih TV pretplata.

“Njeni prihodi su na godišnjem nivou rasli preko pet odsto i dostigli nivo od 78,6 miliona eura. Na drugoj poziciji je Crnogorski telekom koji je takođe zabilježio blagi rast prihoda, sa ukupno zabilježenih skoro 76 miliona eura. ONE Crna Gora (ex Telenor) je na trećoj poziciji kada su prihodi u pitanju sa uknjiženih preko 52 miliona eura”, navodi se u analizi.

Takođe, i zarada se vratila na nivo iz predkrizne 2019. godine, pa su tako sve tri kompanije tokom 2021. godine zbirno ostvarile sjajan rast dobiti od čak 47 odsto u odnosu na godinu ranije.

“Najveći rast dobiti, a ujedno i najbolji rezultat ostvarila je kompanija ONE Crna Gora (ex Telenor) sa proknjiženih 10,8 miliona eura čiste zarade. Na drugoj poziciji se nalazi prošlogodišnji lider – Mtel koji je 2021. ostvario neto zaradu od 9,1 milion eura uz godišnji rast od 7,4 odsto. Crnogorski telekom je godinu zaršio sa tri miliona čiste dobiti, što je više nego dvostruko u odnosnu na godinu ranije”, navodi Bankar.

Zbirno gledano, ove tri kompanije su samo za protekle tri godine uspjele da ostvare preko 61,6 miliona eura čistog profita.

Broj zaposlenih u kompanijama je tokom prethodne godine ojačan za 104 nova radnika, odnosno, devet odsto postojeće radne snage.

“Imajući u vidu da su ove kompanije maltene kod svih banaka na VIP listama, ovaj podatak će obradovati i bankare koji već potencijalno mogu računati na nova 104 stambena kredita”, navodi se u izvještaju Bankara.

Broj trenutno stalno zaposlenih radnika je tako došao do 1.250, a najviše novih kolega su dobili zaposleni u Telenoru – njih 57, zatim Mtelu novih 53 zaposlena, dok je nasuprot njima uprava Crnogorskog telekoma i dalje nastavila sa smanjivanjem broja radne snage u svojoj kompaniji, pa je tako tokom prošle godine bez posla ostalo šest radnika.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …