Udarne vijesti

EPCG od izvoza struje zaradila 40,5 miliona: U prilog im išlo gašenje KAP-a

Elektroprivreda je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila izvoz električne energije od 186,5 GWh, koji je bio vrijedan 40,5 miliona eura. U istom tom periodu državna elektro-energetska kompanija uvezla je 77,8 GWh električne energije vrijednosti 14,8 miliona eura. Iz kompanije poručuju da u EPCG sada ne razmišljaju o povećanju cijena električne energije naročito ne za domaćinstva.

– Iako smo tokom prva dva mjeseca ove godine izvezli manju količinu električne energije u odnosu na isti period prošle godine i to za 202,8 GWh, zarada je bila veća za oko 20 miliona eura, jer su cijene po kojima je prodata električna energija četiri puta veće – saopšteno je Pobjedi iz EPCG.

U prilog im išlo gašenje KAP-a
Iz EPCG navode da se gašenjem proizvodnje u KAP-u oslobodilo oko 500 GWh električne energije na godišnjem nivou.
– Ove godine, kada su izostale padavine i hidroproizvodnja niža, u prilog nam je išlo to što KAP nije na mreži, jer bi to za posljedicu imalo smanjenje efekata izvoza tokom prva dva mjeseca – rekli su iz EPCG.

U prva dva mjeseca ove godine ta kompanija uvezla je 77,8 GWh električne energije vrijednosti 14,8 miliona eura.

U istom periodu prošle godine ostvareni uvoz je bio 5,9 GWh vrijednosti 0,33 miliona eura. Razlog ovako malog uvoza prošle godine jeste veoma dobre hidrološke prilike i izdašna proizvodnja naših hidroelektrana, pa nije bilo potrebe za uvozom – pojasnili su iz EPCG.

Tokom prva dva mjeseca ove godine, hidroelektrane ,,Perućica“ i ,,Piva“ su proizvele 290 GWh električne energije.

– Proizvodnja je na nivou od 78 odsto od plana iz elektroenergetskog bilansa za ovu godinu. U odnosu na prva dva mjeseca prošle godine proizvodnja u hidroelektranama je manja za 327 GWh ili 53 odsto, odnosno preko dva puta manje – saopšteno je iz EPCG.

Manjak padavina
Predstavnici EPCG su dodali da su loše hidrološke prilike tokom januara i februara, ali i manjak planiranih padavina iz prethodnog kvartala direktni razlog zbog čega je proizvodnja iz hidroelektrana manja.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …