Ukrajina i Rusija skrivaju razmjere svojih gubitaka. Analitičari objavili procjene

SLUŽBENI Kijev nakon šest sedmica ruske invazije taji razmjer svojih vojnih gubitaka, ali analitičari tvrde da su ih Ukrajinci zahvaljujući dobrim taktikama i godinama pripreme vjerovatno uspješno ograničili.

Skrivanje broja poginulih i uništene opreme standardna je praksa u doba rata. Ne čudi da su i Rusija i Ukrajina o gubitcima davale oskudne informacije koje je nemoguće provjeriti, ali je vrlo vjerojatno da su one ublažene zbog podizanja morala.

“Nije jasno koliko su ukrajinske snage iscrpljene. Ne znamo”, kazao je Michael Kofman, specijalist za ruska pitanja u CNA think-tanku smještenom u Arlingtonu u Virginiji. Ukrajina je objavila samo dva izvještaja o vojnom statusu otkada su 24. veljače iz Moskve započeli invaziju sa željom da preuzmu sve važnije gradove u par dana.

Posljednje izvješće je od 12. marta, kad su iz Kijeva izvijestili o 1300 ubijenih vojnika od ukupno 130.000 pripadnika kopnenih snaga. Uzme li se u obzir standardni ratni omjer po kojem se računa troje ranjenih za svakog ubijenog vojnika, to bi značilo da je oko 5000 vojnika izvan borbe, no analitičari kažu da je stvarna brojka vjerojatno mnogo veća.

Puno otkrivaju o ruskim gubicima
Iz Kijeva mnogo više otkrivaju o ruskim gubicima i tvrde da je dosad živote izgubilo 17.500 ruskih vojnika. Iz Moskve su 25. ožujka rekli da su nakon mjesec dana borbe izgubili 1.351 vojnika i da je ranjeno njih 3.825, a potvrdili su i smrt jednog generala i višeg mornaričkog časnika.

Iz NATO-a procjenjuju da je od 150.000 do 200.000 ruskih vojnika smještenih u Ukrajini, njih 30.000 do 40.000 izvan stroja – ubijeno, ranjeno ili zarobljeno.

Iz ukrajinske vojske kažu da su ubili sedam ruskih generala, za što zapadnjački dužnosnici smatraju da je neobično visoka brojka umrlih među visokim vojnim dužnosnicima.

Savršeno pripremljeni
Iako je takva razlika u brojkama normalna u intenzivnom informacijskom ratu koji prati sukobe na tlu, promatrači tvrde da je Ukrajina možda ipak uspješno ograničila gubitke. U sukobu napadači riskiraju veće gubitke od napadnutih, kažu analitičari, a Ukrajini je pomoglo i značajno unaprjeđenje vojske u posljednjih osam godina.

Čak i uz pomoć zračnih raketnih napada, napadačke snage teško zauzimaju pozicije koje drže malobrojniji ukopani vojnici. Nedavna analiza Zaklade za strateška istraživanja sa sjedištem u Francuskoj kaže da ovaj sukob “savršeno dokazuje” da obrambena vojska može biti otpornija od napadačke.

“Ovome u prilog ide to što ukrajinske snage koriste taktike bazirane na visoko razvijenim gerilskim operacijama, a ne na direktnom sukobu, što im pomaže izbjeći rusku vatrenu moć”, stoji u analizi.

Analitičari tvrde da je Ukrajina zbog ruske aneksije Krima 2014 godine i ruske pomoći proruskim separatistima na istoku Ukrajine povećala ulaganja u obranu i istovremeno realizirala svoje zapovjedne sposobnosti.

Index

Provjerite slična mjesta

Vojinović: Etapno povećati plate nastavnicima

Ministar prosvjete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović izjavio je večeras da je zahtjev da se …