ROJTERS: KAP uvozi aluminijum iz Kine

Kina pojačava izvoz aluminijuma kako bi popunila sve veći jaz u snabdijevanju na zapadnim tržištima. Kako je prenijela agencija “Rojters”, u februaru je Kina isporučila 26.378 tona primarnog aluminijuma, što je najveći mjesečni ukupan iznos još od 2010. godine, a najveća pošiljka išla je, navodi se, prema Crnoj Gori.

KAP prekinuo primarnu proizvodnju krajem prošle godine (foto: Anadolija, arhiva) KAP prekinuo primarnu proizvodnju krajem prošle godine (foto: Anadolija, arhiva)
Ovo je značajan pomak u trgovačkim obrascima, piše agencija, jer je Kina iskoristila ogromne količine primarnog metala tokom 2020. i 2021. godine dok se domaća proizvodnja borila da zadovolji potražnju.

“Klatno se sada kreće u suprotnom sjmeru jer visoke cijene električne energije smanjuju evropsku proizvodnju, što dovodi i do povećanja cijena na Londonskoj berzi metala (LME) i fizičkih premija”, navedeno je u članku.

Kako piše Rojters, oni koji se bave proizvodnjom primarnih metala i dalje moraju da savladaju izvozne takse i moguće je da izlazni tokovi dolaze iz carinskih skladišta koja se nalaze van kineskog poreskog režima.

“Najveći dio februarskog izvoza činile su dvije pošiljke – 5.000 tona u Italiju i 20.100 tona u Crnu Goru. Ova balkanska zemlja može izgledati kao malo vjerovatna destinacija za kineski metal, ali njena jedina fabrika – KAP – prekinula je primarnu proizvodnju krajem prošle godine zbog visokih cijena struje. Vjerovatno će koristiti uvezeni metal za zadovoljenje svojih proizvodnih linija koje još uvijek rade”, piše Rojters.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …