Zabjelo: Eko laboratorija u dvorištu škole “Vuk Karadžić”

Osnovna škola “Vuk Karadžić” iz Podgorice sprovodi radove na projektu „Eko laboratorija“ koji teku predviđenom dinamikom. Realizaciju toga projekta omogućio je Crnogorski elektrodistributivni sistem u okviru konkursa “Energija podvučeno zelenom”.
Kao jednom od pet najboljih projekata na pomenutom konkursu, školi “Vuk Karadžić” je opredijeljen novčani iznos od 3.000 eura kako bi da njihovo školsko dvorište dobilo adekvatno iskorišćen prostor.

-Na CEDIS-ovom konkursu – “Energija podvučeno zelenom”, ideja za koju smo vjerovali da je kvalitetna i važna za našu školu, procijenjena je kao dovoljno dobra da uđe u pet projekata koji su dobili novčana sredstva za realizaciju. Zbog toga smo veoma ponosni na naš tim i zahvalni CEDIS-u na potvrdi da je projekat zaista odličan. Dosad smo uradili sve kako smo akcionim planom i zacrtali. U školskom dvorištu su završeni zemljani radovi, nabavljene su konstrukcije za klupe i stolove i protekle sedmice završili smo sa njenim montiranjem i farbanjem. Učenici sa nastavnicima mentorima, rade na idejnom rješenju murala i edukativnih panela, dekorativno zelenilo je u fazi odabira a u toku je i nabavka instrumenata za mjerne stanice. Ostvarili smo saradnju sa institucijama u našem gradu koje su nam stručna podrška u toku radova-, kaže Biljana Veličković, profesor fizike i koordinator projekta Eko laboratorija.

Ne krijući zadovoljstvo urađenim, profesorica Veličković je upoznala javnost sa osnovnim ciljem zbog kojega su krenuli u osmišljavanje Eko laboratorije.

-Željeli smo da promovišemo vaspitnu funkciju škole na način što ćemo uticati na mijenjanje navika i vrijednosnu orjentaciju učenika u oblastima očuvanja životne sredine i zdravih životnih navika. Sanacija dijela školskog dvorišta sa ciljem bolje iskorišćenosti tog prostora u svrhe vaspitno obrazovnog rada sa učenicima, unapređenja nastavnog procesa u oblasti ekologije i održivog razvoja i promocije uloge škole u lokalnoj zajednici postavljeni su kao prioritet. Prostor zelene učionice prvenstveno pruža priliku da učenici jednog odjeljenja, kad god to vremenske prilike dozvole nastavu drže na otvorenom u prostoru koji je prijatan i za to tehnički prilagođen. Edukativni mobilijar i mjerne stanice će učenicima koristiti tokom sticanja znanja uz pomoć očiglednih nastavnih sredstava. Mural koji će učenici osmisliti i izraditi u školskom dvorištu će takođe biti u svrhu promocije očuvanja životne sredine i pozitivnih navika-, kazala je Veličković.

Osim izgradnje same Eko laboratorije, Veličković naglašava da je čini posebno zadovoljnom to što su kroz projekat uspjeli da na istom zadatku ujedine učenike, nastavnike, roditelje i predstavnike lokalne zajednice i sigurna je da će Eko laboratorija svima njima služiti na ponos.

Podsjećanja radi, Crnogorski elektrodistributivni sistem je u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore koji sprovodi Međunarodni program “Eko-škole”, raspisao 20. septembra konkurs za projekat iz oblasti zaštite životne sredine “Energija podvučeno zelenom”. U projektu su mogle učestvovati obrazovno–vaspitne ustanove koje implementiraju Međunarodni program “Eko škole”, odnosno koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava”, kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa.

U godini kada se obilježava 30 godina od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu, projektom “Energija podvučeno zelenom”, CEDIS je želio da pruži podršku tom opredjeljenju. Projekatom “Energija podvučeno zelenom” želi se uticati na svijest učenika, nastavnika i zajednice o značaju životne sredine. Kroz realizaciju projekata obrazovno-vaspitne ustanove omogućavaju učenicima da se uključe u rješavanje problema i daju doprinos poboljšanju životne sredine na nivou na kojem mogu da se vide opipljivi rezultati.

Partneri na Projektu „Energija podvučeno zelenom” su Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori (ECOM) i Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) koji sa Zavodom za školstvo realizuju Program „Eko škole“ u Crnoj Gori.

Provjerite slična mjesta

ALARM: Fali 15 ljekova za najteže pacijente

Onkološki pacijenti opet su ostali bez obavezne terapije, a ovog puta su im zdravstveni radnici …