Potpisani ugovori: Podstanarima subvencije od Glavnog grada

Gradonačelnik dr Ivan Vuković potpisao je ugovore o subvencioniranju podstanara sa 151 korisnikom programa Glavnog grada koji ima za cilj da ljudima koji nijesu riješili stambeno pitanje, koji se nalaze u podstanarskom statusu, pruži podršku, odnosno unaprijedi njihov socio-ekonomski položaj.

Gradonačelnik Vuković je kazao da je Glavni grad kreirao brojne programe podrške namijenjene različitim strukturama stanovništva. „Problem ljudi koji nemaju riješeno stambeno pitanje prepoznali smo kao jedan od prioriteta i krajem prošle godine najavili da ćemo u budžetu za ovu godinu optredijeliti određeni iznos sredstava kako bismo građanima pomogli direktno kroz subvencije na mjesečnom nivou. Ideja je bila da podržimo 500 naših sugrađana i za te namjene smo opredijelili 300.000 eura – po 50 eura mjesečno za svakog korisnika“, podsjetio je Vuković.

Početkom ovog mjeseca korisnici će dobiti prvu subvenciju koja se odnosi na prethodna tri mjeseca, a svakog narednog po 50 eura.

Na adresu Glavnog grada pristiglo je preko 400 prijava, no, iz formalno-pravnih razloga, pravo na subvenciju je ostvarilo 151 lice koje se nalazi u podstanarskom statusu i sa njima je potpisan ugovor o subvencioniranju. „Očigledno je da mnogi podstanari u Podogrici imaju problem zbog toga što nemaju ugovore sa vlasnicima nekretnina, tako da mislim da je ovo dobra prilika da ukažemo na taj problem i da pozovemo i na odgovornost i na akciju one koji bi trebalo da vode računa o tim stvarima, kako bi se to uvelo u legalne tokove i kako bi građani bili zakonom zaštićeni, a već od sljedeće godine mogli da ostvare pravo na dobijanje ove subvencije“, kazao je Vuković i istakao da Glavni grad namjerava da nastavi sa implementacijom ovog programa.

Gradonačelnik je kazao da se nada da će i druge lokalne samuprave u Crnoj Gori, u mjeri mogućeg, slijediti ovaj primjer, ali i da će se u narednom periodu i na državnom nivou definisati malo ozbiljnija i ambicioznija politika u oblasti socijalnog stanovanja, i kroz izgradnju socijalnih stanova ili na neki drugi način pomoći onima kojima je ta pomoć neophodna.

Jedan od dobitnika subvencije, Nikola Kuč, koji je podrstanar već 12 godina, kazao je da je ova podrška izuzetno značajna i da mu je posebno drago što je usmjerena na ljude kojima je zaista potrebna.

Mirela Abazović, dobitnica subvencije, istakla je da joj kao studentkinji i članu četvoročlane porodice ova pomoć znači, te pohvalila još jednu inicijativu Glavnog grada usmjerenu na unapređenje socio-ekonomskog položaja stanovnika Podgorice.

Provjerite slična mjesta

ALARM: Fali 15 ljekova za najteže pacijente

Onkološki pacijenti opet su ostali bez obavezne terapije, a ovog puta su im zdravstveni radnici …