Udarne vijesti
DUBAI, 30 March 2022. BIE Ceremony of Prizes and Awards at Jubilee Stage. (Photo by Christopher Pike/Expo 2020 Dubai)

Paviljon Crne Gore nagrađen na Expo 2020 Dubai – bronza za Dizajn izložbeMeđunarodni biro za izložbe (BIE) na svečanoj ceremoniji u okviru Expo 2020 Dubai dodijelio je specijalna priznanja i to u tri kategorije: arhitektura (odnosi se na self-builded paviljone), interpretacija teme i dizajn izložbe. Dobitnike je odabrao žiri od devet članova, stručnjaka iz različitih oblasti, a naš Paviljon je nagrađen sa Bronzanom statuom za Dizajn izložbe u kategoriji rentiranih paviljona.
Nakon 182 dana, završen je Expo 2020 Dubai, najveća Svjetska izložba.
Punih šest mjeseci su se 192 zemlje svijeta predstavljale sa svojim najznačajnijim dostignućima i praksama, ali i prirodnim i investicionim potencijalima koje posjeduju. Raznolikost nacija, i ujedinjenje oko ideje da stvorimo bolju budućnost je najznačajnije dostignuće Expoa, a pozitivni efekti će se osjećati i godinama nakon samog završetka Izložbe. Expo je po prvi put organizovan u okviru MENASA regije, a Dubai kao sinonim za viziju i ubrzan napredak bio je odličan domaćin. Na prostoru koji ima površinu dvostruko veću od Monaka stvoren je grad budućnosti kroz koji je za šest mjeseci prošlo više od 23 miliona posjetilaca.
Učešće Crne Gore predstavlja značajnu međunarodnu promociju, jačanje ekonomskih i diplomatskih veza sa zemljom domaćinom, ali i ostalim zemljama učesnicama. Samo prisustvo na Expo 2020 je značajan doprinos afirmaciji zemlje, a posjete brojnih zvaničnika Ujedinjenih Arapskih Emirata među kojima je najznačajnija posjeta premijera UAE šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma još jedna su potvrda dobrih odnosa sa Crnom Gorom.
Kao izuzetno priznanje za uloženi trud tokom pripreme učešća, ali i cijele realizacije Paviljon Crne Gore nagrađen je i to sa Bronzanom statuom u kategoriji Dizajn izložbe u konkurenciji rentiranih paviljona.
„Expo 2020 Dubai je nakon pandemije povratio optimizam koji nam je svima itekako potreban i pokazao koliko su ovakvi susreti važni upravo zbog činjenice da udruženi na globalnom nivou možemo da riješimo sve probleme i doprinesemo stvaranju bolje budućnosti. Značaj svjetskih izložbi je nikad veći i izuzetno smo ponosni na realizaciju cijelog učešća Crne Gore na Expo 2020 gdje smo se predstavljali sa 191 zemljom svijeta. Posebna zahvalnost svima koji su bili uključeni u cijeli projekat od samog početka i timu koji je napravio odličan posao. Uprkos brojnim ograničenjima koja smo imali bili smo vidljivi dajući značajan doprinos i stvorajući novu vrijednost za našu zemlju“, izjavila je direktorica Paviljona Milena Pejović- Eraković.
Podsjećamo, u okviru izložbenog dijela Paviljona na samom ulasku posjetiocima su predstavljene osnovne informacije o Crnoj Gori, ali i neke od najznačajnijih karakteristika. Samu putanju kretanja kroz Paviljon određivala je i posebna svjetlosna instalacija kao omaž šumama koje pokrivaju oko 70% teritorije Crne Gore. Na interaktivnom zidu tokom šest mjeseci predstavljane su neke od specifičnosti određenih predjela, poput značaja i vrijednosti Stare masline u Baru, kanjona Tare, bogatstva Skadarskog jezera, ljepote Velike plaže. Na interaktivnim totemima prikazivani su turistički i investicioni potencijali kao dvije najznačajnije oblasti koje su oslikane kroz Paviljon. Centralna prezentacija kojom smo privukli veliku pažnju svih posjetilaca je sedmominutni video ikoničnih pejzaža naše zemlje od izlaska do zalaska sunca, a priča se nastavljala sa instalacijom koja dočarava bogatstvo biodiverziteta. Na kraju, u okviru malog suvenir šopa svim posjetiocima su bili dostupni proizvodi sa kojima su se predstavili lokalni proizvođači, i koje su posjetioci odnijeli u razne dijelove svijeta kao posebnu uspomenu na naš Paviljon, ali i Crnu Goru.
Podsjećamo, Ministarstvo ekonomskog razvoja je u maju 2021. godine preuzelo koordinaciju učešćem Crne Gore na Expo 2020 Dubai i za samo pet mjeseci urađene su brojne izmjene koje se tiču smanjenja površine Paviljona i izmjene projektne dokumentacije u cilju uštede, ali uspješne pripreme učešća. Zahvaljujući događajima koji su tokom šest mjeseci organizovani u okviru Paviljona, Crna Gora je u više oblasti napravila veliki iskorak i obezbijedila sebi mjesto u društvu onih koji vodeći računa o održivosti, zelenoj tranziciji i aktivnom učešću u procesu donošenja odluka utiču na kreiranje bolje budućnosti!

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarka: Transformacija Nacionalnih parkova, jači Eko fond, podsticaji…

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović najavila je drugačiji pristup Ministarstva u odnosu …