Medvedev: Hrana je rusko tiho oružje, nećemo je izvoziti neprijateljskim državama

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije i nekadašnji predsjednik države Dmitrij Medvedev ponovno je komentarisao sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji te je poručio kako će se država protiv ovih mjera boriti hranom.

Na početku svog obraćanja na Telegramu, Medvedev je rekao kako je nekada Sovjetski Savez uvozio žito iz drugih zemalja, ali da je danas situacija znatno drugačija.

“Sjećam se da je tokom mog djetinjstva SSSR kupovao žito iz Kanade. Bilo je to čudno, najveća zemlja, a pšenicu kupuje za dolare. Danas je slika sasvim drugačija. Rusija je najveći proizvođač žitarica uz Indiju i Kinu. Posljednjih godina, najveći smo i izvoznik pšenice. Dešava se to da sigurnost zaliha hrane mnogih zemalja ovisi od naših zaliha”, rekao je Medvedev.

Poručio je kako je ruska hrana tiho oružje ove države s kojim će se boriti protiv sankcija zapadnih zemalja.

“Ispostavilo se da je naša hrana naše tiho oružje. Tiho, ali grozno. Ako neko ne zna, ili je zaboravio, onda je izvoz naših poljoprivrednih proizvoda veći od izvoza oružja, a prošle godine je iznosio više od 37 milijardi dolara. Uzimajući u obzir sankcije koje su nam uvele zapadne zemlje, iznijeću nekoliko jednostavnih, ali važnih tačaka u vezi s prehrambenom politikom Rusije”, poručio je Medvedev.

Prije svega, Medvedev se osvrnuo na snabdijevanje hranom i žitom domaćeg tržišta.

“Prvo, raznovrsni i ukusni ruski proizvodi dovoljni su da u potpunosti zadovolje naše domaće potrebe. Drugo, prioritet u snabdijevanju hranom je naše domaće tržište kao i kontrola cijena. Istovremeno, država će nastaviti pružati veliku i sistematsku pomoć poljoprivrednicima”, mišljenja je Medvedev.

Nakon toga, osvrnuo se na politiku izvoza prema drugim državama.

Provjerite slična mjesta

Pravnici otkaz nakon što je prijavila direktora

Dugogodišnja službenica Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) Gordana Šoškić tvrdi da je ostala …