Udarne vijesti

Norveški ministar odbrane građanima: Očistite bunkere i nabavite ljekove protiv radijacije

Usljed bojazni od nove černobiljske katastrofe u Ukrajini, Norveška je pozvala svoje građane da srede bunkere iz doba Hladnoga rata i počnu skladištiti lijekove protiv radijacije. Odd Roger Enoksen, norveški ministar obrane, rekao je kako postoji opravdani strah od ponavljanja katastrofe koja bi pod uticajem vjetra mogla izazvati radioaktivne padavine nad njegovom zemljom.

  • Iako Rusija i Norveška već nekoliko decenija imaju relativno bliske odnose, rat koji je pokrenuo Vladimir Putin označio je prekretnicu. Bojim se da bi to moglo još dugo trajati – izjavio je Enoksen i dodao kako je Norveška odlučila kupiti više aviona, tenkova, podmornica i kako pojačava svoju domovinsku stražu.

Posljednjih godina Norveška je, zbog straha od ruskih špijunskih operacija, svoja protivobavještajna sredstva prebacila u arktički grad Kirkenes, koji je od Rusije udaljen samo deset minuta vožnje. Norveška na sjeveru takođe djeluje kao “oči i uši” za NATO – naime, sofisticiranim prislušnim uređajima i avionima prati se svaka ruska nuklearna aktivnost u Barentsovom moru.

Otkako je prije pet sedmica počela ruska invazija na Ukrajinu, u Norveškoj, koja ima skoro 120 kilometara dugu kopnenu granicu s Rusijom, sve se više raspravlja o tome treba li da vrati propise iz doba Hladnoga rata prema kojima je izgradnja bunkera u određenoj civilnoj infrastrukturi, poput hotela, bila obavezna.

Izvori bliski državnoj obrani otkrili su kako je civilima u Norveškoj rečeno da počnu “raščišćavati svoje bunkere u slučaju nuklearne uzbune”.

  • Građani će biti upozoreni 72 sata unaprijed kako bi bunkeri bili spremni za korištenje. Ako ih sad koriste za skladištenje, moraju što prije napraviti plan kako bi iz njih iznijeli sve nepotrebne stvari – kaže taj izvor. Državni zvaničnici takođe trebalo bi da odluče hoće li neke bunkere morati da nadograđuju.
  • Ovi potezi povezani su s nuklearnim elektranama u Ukrajini i nesrećama koje smo vidjeli, a ne prijetnjom nuklearnog rata. Ukrajina ima najveću proizvodnju nuklearne energije u Evropi i ako se dogodi nesreća, kao što je bio slučaj s Černobiljom, svi u zapadnoj Evropi bićemo pogođeni ako vjetar krene u ovom smjeru. Norveška je i godinama poslije primjećivala posljedice Černobilja. Ljeti zapravo možemo vidjeti pepeo od zapaljene trave u Ukrajini – upozorio je ministar Odd Roger Enoksen.

Norvežanima je takođe rečeno da počnu skladištiti zalihe lijekova za djecu u slučaju da se radioaktivni otpad spusti na zemlju. Ministar im je preporučio Jodix, lijek za blokiranje štitnjače koji se koristi u slučaju nuklearnog zračenja. Takođe im se savjetuje da imaju zalihe hrane za barem tri dana kako bi se makar donekle osigurali u slučaju prelivanja sukoba.

Jutarnji/Antena M

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ibrahimović sa Ozan: Turske kompanije zainteresovane za modernizaciju aerodroma

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović razgovarao je dana, …