Udarne vijesti

Joković: Između puta u Evropsku uniju i tradicionalnih odnosa sa Rusijom biramo EU

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da očekuje da će se pitanje formiranja manjinske vlade brzo riješiti, odnosno naredne sedmice.

On je rekao da neki politički subjekti, koji treba da daju podršku novoj vladi, sada možda drugačije gledaju na proces njenog formiranja i da traže prostor kako bi dobili više od buduće vlade.

Mislim da je došlo do zastoja i malih odlaganja u procesu formiranja vlade i izbog dešavanja na globalnom nivou, a u velikoj mjeri su uticali i lokalni izbori u Beranama i Ulcinju – rekao je Joković u emisiji “Načisto” na TV Vijesti.

Kazao je da ima čestu komunikaciju sa mandatarom Dritanom Abazovićem, ističući da su danas imali sastanak.

Što se tiče mandatara i SNP-a tu su razgovori privedeni kraju. Razumijemo mandatara i međunarodnu zajednicu – istakao je on.

Na pitanje ako mandatar bude insistirao da u manjinskoj vladi budu SDP i SD, Joković je rekao da je odluka GO SNP-a da ne bi bili u toj vladi.

Nije neophodno da se priključe SD i SDP. Važno je da podržavaju vladu i kada se bude glasalo o kjljučnim odlukama u parlamentu da se dobije podrška. Razumijemo mandatara i međunarodnu zajednicu, ali mislimo da je najbolje da ostane izvorni princip na osnovu koga je SNP ušao u pregovore – naveo je Joković.

Smatra da SNP-u u međuvremenu nije oslabila pregovaračka pozicija.

Nijesmo vagali da li nam je pregovaračka pozicija slabila ili nije. Nama su ključne stvari što će vlada da uradi u periodu od godinu dana njenog trajanja. Mislim da nam nije oslabila pregovaračka pozicija u međuvremenu – naglasio je Joković.

On je istakao da neće biti predsjednik Skupštine, iako bi to pripalo SNP-u.

To je isključeno kao opcija – kazao je Joković.

“Poštujemo međunarodno pravo”
Na pitanje da je sjutra dio manjinske da li bi glasao za usaglašavanje sa međunarodnim mjerama povodom krize u Ukrajini, odnosno za uvođenje sankcija Rusiji, Joković je rekao da bi između puta Crne Gore u EU i tradicionalnih odnosa prema Rusiji, SNP uvijek birao put prema Evropskoj uniji.

To je često i važno pitanje. Mi moramo jednom imati jednake aršine za sve. Izuzetno poštujemo ruski narod, njihovu kulturu, istoriju, zajedničku tradiciju. Ne slažemo se sa ovim što je Rusija napravila Ukrajini. Mi poštujemo međunarodno pravo i spremni smo da prihvatimo Rezoluciju UN po tom pitanju. Trebali bi imati ista mjerila na svaku agresiju koja se dešavala. SNP se borila protiv bombarodanja SR Jugoslavije, kako sada da ne budemo protiv onoga što se dešava u Ukrajini – naglasio je Joković.

Pobjeda/Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta