Udarne vijesti

Isplata otpremnina u narednim danima uprkos povećanom broju prijava

Ministarstvo ekonomskog razvoja obavještava javnost da se isplata prve rate finansijske podrške za bivše radnike, u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci za bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije vrši u kontinuitetu, te da se u narednim danima očekuje izvršenje svih isplata za pozitivno donesena Rješenja.

Javni poziv za prijavu za ostvarivanje finansijske podrške trajao od 10. januara do 10. marta 2022. godine. Na adresu Ministarstva pristiglo je preko 4750 prijava.

Zbog povećanog broja prijava, Komisija za razmatranje prijava i ispunjenosti uslova za dodjelu finansijske podrške, uz osnažene kapacitete intenzivno radi kako bi pristiglu dokumentaciju obradili u najkraćem mogućem roku. U skladu sa tim, u kontinuitetu, nakon obrade i pozitivne ocjene Ministarstvo upućuje Rješenja za ostvarivanje prava na ovu finansijsku podršku Ministarstvu finansija i socijalnog staranja na plaćanje.

Kako je pristigao veliki broj prijava od strane bivših radnika iz drugih privrednih djelatnosti koje nisu obuhvaćene pomenutim Zakonom, ovom prilikom pozivamo javnost na strpljenje i razumijevanje jer Ministarstvo ekonomskog razvoja predano radi kako bi finansijsku podršku primili radnici rudarsko metalske industrije koji su se prijavili u roku, prilažući potpunu dokumentaciju, a koji, prije svega, ispunjavaju uslove propisane Zakonom o finansijskoj podršci za bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije.

Napominjemo, da su sredstava za ovu namjenu već u Budžetu za tekuću godinu, a planirana su i Budžetom za narednu.

Ovim zakonom uređuje se ostvarivanje prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije, a u čijoj vlasničkoj strukturi je bila država i kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u tim društvima i predstavlja prvi zakon kojim je započeta borba za ispravljanje dugogodišnje nepravde koju su trpjeli radnici Crne Gore.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarka: Transformacija Nacionalnih parkova, jači Eko fond, podsticaji…

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović najavila je drugačiji pristup Ministarstva u odnosu …