Udarne vijesti

IPARD III program: Snažna podrška EU domaćoj poljoprivredi za period do 2027. godine

Naši poljoprivrednici u ovom trenutku koriste bespovratna sredstva iz IPARD II programa kroz koji su realizovane velike i značajne investicije. Podržanim investicijama je proizvodnja tehnološki unaprijeđena a hrana se proizvodi uz poštovanje svih standarda, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Dok smo otvarali sve planirane pozive u okviru ovog programskog perioda paralelno smo pripremali i novi IPARD III program koji u narednim godinama donosi još veću bespovratnu podršku domaćoj poljoprivredi.

Kao pouzdan partner Evropske komisije novi IPARD III program smo pripremili u skladu sa svim zadatim smjernicama koje su važeće za sve ostale zemlje koje sprovode IPARD program.

Današnja potvrda Delegacije EU, na čijem je čelu ambasadorka Oana Kristina Popa, da ne postoji opasnost od gubitka sredstava za IPARD III, te da su tokom procesa izrade ovog nacrta, relevantna IPARD tijela konsultovala EK o različitim pitanjima u vezi s programom, jedna je u nizu potvrda da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Crne Gore čvrsto stoje na putu saradnje i implementacije EU programa.

Daćemo dovoljno vremena svim zainteresovanim korisnicima da pripreme svoje projekte a u tom procesu imaće našu punu podršku. Naši poljoprivrednici treba da znaju da se IPARD program sprovodi u programskom periodu do 2027. godine i da su netačni navodi da je realizacija sredstava ugrožena. Mi na evropskom putu sprovodimo sve preuzete obaveze i to naši evropski partneri dobro vide i razumiju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede postupilo je u svemu u skladu sa planiranim obavezama i sačinilo Predlog IPARD III programa, koji je zvanično dostavljen Evropskoj komisiji i očekujemo da njegovo usvajanje bude nakon usaglašavanja sa eventualnim sugestijma i komentarima od strane EK.

Tim ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u potpunosti je posvećen da ispuni sve uslove koji proizilaze iz pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom za interes razvoja poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori i unapređenje standarda naših poljoprivrednika i njihovih porodica.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Spremne velike smjene direktora: Na udaru Đukanović, Rovčanin..

Vlada premijera Dritana Abazovića i nova parlamentarna većina pripremaju smjene kadrova Demokratskog fronta i Demokrata …